Det er Medlemmet af Naalakkersuisut, der har det politiske ansvar for døgninstitutionerne der er den rette til at påtale overfor kommunerne, når der ikke udarbejdes handleplaner, men også at samarbejde med kommunerne om de nævnte manglende handleplaner.
Malplaceret kritik
– Det hjælper slet ikke nogen parter, at pege fingre af mig og den manglende indsigt jeg skulle have i forhold til arbejdet med sociale sager i kommunerne. Det er malplaceret kritik, da jeg netop i mit daglige politiske arbejde, gør meget for at påpege at sagsbehandlerne sidder med alt for mange sager; vi ved endda at visse steder er der 100 familier at tage sig af, pr. sagsbehandler. Disse forhold er i den grad med til at forstærke problemerne i forhold til anbragte børn og unge og deres familier. Det er ikke holdbart, derfor må vi i dialog med kommunerne og finde en varig løsning. Der må Naalakkersuisut ganske enkelt tage førertrøjen på, for det har vi manglet i lang tid nu. Vi vil rigtig gerne være med til at løfte opgaven; og vi slipper ikke sagen før børnene har fået bedre forhold, udtaler Juliane Henningsen
Handleplanerne har stor betydning for flere parter
Handleplaner har stor betydning for flere parter. Dette både for modtagestedet, hvad enten der er tale om en døgninstitution eller en plejefamilie. Som det særligt fremhæves i undersøgelsen fra Børnetalsmanden, så udgør det tillige et stort problem, at den anbragte ikke er bekendt med indholdet i en (ikke eksisterende) handleplan. En handleplan skal blandt andet indeholde planer omkring længden af anbringelsen, hvor længe, samt formålet.
Det offentlige skal ikke svigte barnet
Når forældrene i første omgang har svigtet barnet skal det offentlige ikke svigte barnet yderligere ved at bryde loven! Jeg har stor medfølelse for det barn eller den unge samt pårørende, som ikke ved, hvor længe anbringelsen skal vare og hvilke forhold, der skal være opfyldt eller tilstede førend barnet eventuelt kan komme hjem igen! Det er ikke holdbart, derfor må vi alle i dialog og samarbejde.
Reel dialog ønskes
Inuit Ataqatigiit vil opfordre Naalakkersuisoq for familie til at tage sit arbejde alvorligt og indgå i en reel dialog, så vi kan få stoppet den ukonstruktive dialog der er gennem medierne.
Kontakt: Inatsisartut medlem Juliane Henningsen, mobil: 48 81 48