Historisk uranmøde i Narsaq

Inuit Ataqatigiits uranseminar var med deltagelse fra Nunavut, Canada og Australien en historisk udveksling af erfaringer. En af de deltagende borgere udtrykte, at seminaret havde budt på den mest uddybende information hun hidtil havde været præsenteret for i Narsaq.

Ved seminaret deltog både nej og ja-sigere fra Grønland. Også deltagere fra Nunavut, Canada og Australien delte ud af deres erfaringer og viden.

Vi skal have mere kontakt med vores frænder

Hilu Tagoona og Jack Hicks fra Nunavummiut Makituganarningit i Nunavut holdt oplæg ved seminaret. Her talte de blandt andet om Nunavut Impact Review Board, som er borgernes uafhængige instans som kommer med anbefalinger til parlamentet og regeringen i Nunavut.

”Vi skal have mere kontakt med vores frænder i Nunavut, også når det gælder uran. Vi er ikke de eneste som står i denne situation. Men i Nunavut er det lykkedes dem at stoppe uran-planerne. Lad os lære af den beslutningsproces de har i Nunavut. Vi er i Inuit Ataqatigiit glade for, at vi har fået muligheden for at høre om deres erfaringer”, siger Sara Olsvig, formand for Inuit Ataqatigiit.

Lægernes særlige viden

Fra Australien og Canada deltog også repræsentanter fra lægelige organisationer. Fra Canada deltog Gordon Edvards fra Physicians for Global Survival og han fortalte om, hvordan uran og radioaktivitet påvirker kroppen og levende organismer.

”Her i landet hører vi mest fra geologer og miljøfolk. Det er nødvendigt, at vi spreder vores viden ud, de sundhedsmæssige risici er også omfattende. I Canada har læger haft en stor indflydelse på modstanden mod uran”, siger Sara Olsvig.

Andre muligheder skal prioriteres

På seminaret blev særligt en tryg udvikling af andre erhverv i Sydgrønland efterlyst. Her bør målet være, at udvikle erhverv, som ikke forstyrres af uranudvinding, såsom landbrug, dyrehold, fårehold, turisme, kunstervirksomhed og fiskeri.

”Det er nødvendigt, at vi udvikler andre erhverv og sikrer vækst. Vi skal ikke længere blot vente. Om uranminen virkelig åbner kan ingen love og det eneste ansvarlige er, at sikre at vi ikke kun ser på uran, men også hurtigt kommer i gang med at udvikle alternativer. Det vil Inuit Ataqatigiit bane vejen for”, siger Sara Olsvig.

Vi skal værne om demokratiet – for vores fremtid

”Fremtiden skal ikke være en trussel, fremtiden skal være en mulighed”.

Sådan sagde Josef Tuusi Motzfeldt da han som den sidste taler på dagens program talte om befolkningens ret til at blive hørt gennem en folkeafstemning.

Ved seminaret slog Inuit Ataqatigiit fast, at partiet siger nej til uran og arbejder for, at der bliver en landsdækkende folkeafstemning om spørgsmålet.

”Befolkningens insisteren på at deltage ved at udtrykke holdninger og ved at deltage i debatterne dagligt er en kraft som ikke kan stoppes. Vi vil fra Inuit Ataqatigiit værne om demokratiet og fortsat arbejde for en folkeafstemning”, afslutter Sara Olsvig.

På uranseminaret som blev afholdt den 11. juni deltog cirka 25 af Inuit Ataqatigiits folkevalgte, mens også Fåreholdernes organisation, Urani Naamik Narsaq og ja-sigerne i Narsaq samt partierne Siumut og Partii Naleraq deltog.

 

Kontakt

Sara Olsvig +299 52 68 58

Inuit Ataqatigiit

Valg 2025

Bliv klogere på Inuit Ataqatigiits visioner og mærkesager til valget i 2025!