Asii Chemnitz Narup, finansordfører for Inuit Ataqatigiit, tager grundlæggende positivt mod forslaget til finanslov for 2024. Men en række af Grønlands grundlæggende udfordringer er der heller ikke med dette finanslovsforslag nogle svar på.
”Hvis ikke vi gør noget ved vore grundproblemer, så vil vi fortsat kun kunne hoppe fra isflage til isflage, fra finanslov til finanslov, også i årene frem. På den facon vil vi være økonomisk drivtømmer – fuldstændig prisgivet udefrakommende forhold – uden selv at have gjort noget afgørende for at forbedre vores situation som land. Det er ikke en kritik af dette finanslovsudspil, for det er isoleret set glimrende, men vi kommer ikke udenom, at der venter nogle svære diskussioner og beslutninger foran os. Ikke bare vi politikere – men os som folk,” siger Asii Chemnitz Narup.
Inuit Ataqatigiits ordfører oplister en række af udfordringerne, blandt andet den store ulighed, de store forskelle i uddannelsesniveau, de mange børn og unge, der mistrives, de enorme afstande og den dyre infrastruktur, at så mange unge ikke vender hjem efter endt uddannelse, udvandringen, og at der mangler arbejdskraft. Og så selvfølgelig at landets erhvervsindtægter primært hviler på én sektor: Fiskeriet – og at bloktilskuddet fra Danmark fortsat udgør 54 % af vore indtægter.
”En selvbærende økonomi og fremtidssikring af den offentlige sektor kommer ikke af sig selv. Det kræver reformer. Reformbehovet er stort. Reformer, der skal styrke økonomien og holdbarheden. Økonomisk bæreevne er en vigtig forudsætning for øget politisk handlefrihed,” fortsætter Asii Chemnitz Narup.
“Landets økonomiske situation er for så vidt gunstig nok – hvis man accepterer vilkårene med bloktilskud og et erhvervsliv der hviler på få ben. Den gunstige økonomi er takket være gode år i fiskeriet og store investeringer i infrastruktur og lav ledighed. Men grundudfordringerne består. Så vi kan glædes over øjebliksbilledet, der isoleret set er gunstigt nok – eller vi kan begynde at orientere os mod de krav til reformer og de kompromisser for vores samfund, som selvstændighed og selvbærende økonomi vil kræve. Jeg håber, at ønsket og viljen til det, reelt er til stede i Inatsisartut,” siger Asii Chemnitz Narup.
“Vi har brug for at få realiseret en række reformer. Vi må og skal have øget uddannelses- og kompetenceniveauet. Vi skal sikre både bæredygtig vækst og omstilling til en flerstrenget økonomi. Vi skal finde penge og indtægter til en fremtidssikring af den offentlige sektor. Og meget af det hviler blandt andet på en reform af skattesystemet, velfærdsydelser, bolig- og ældreområdet. Disse reformer skal hver for sig og sammen bidrage til, at vi løfter vores samfund.”
Inuit Ataqatigiits finansordfører opsummerer det på denne måde:
“Dette finanslovsforslag er et kvalificeret og kompetent redskab for at styre landets økonomi gennem næste år. Men heller ikke denne finanslov kan redde os fra de grundproblemer, vi står med. Så jeg håber, at vi, på tværs af partier, i de kommende år udviser det fornødne mod til at tage fat om de reelle udfordringer,” siger Asii Chemnitz Narup.