Inuit Ataqatigiit ønsker ikke NATO soldater i Grønland

Af Aaja Chemnitz, Inuit Ataqatigiit

Flere partier har ytret, at der skal være NATO tilstedeværelse i Grønland. Det tager Inuit Ataqatigiit afstand fra. Det er en farlig holdning, at have i en tid, hvor der er krig i Ukraine og verden bliver mere polariseret. Målet må være, at holde vores land, så fredeligt, som overhovedet muligt. 

NATO aktiveres når der er reelle trusler og det er der på ingen måde i vores land. Tværtimod vil vi eskalere situationen ved at melde ud vi ønsker NATO soldater og tilstedeværelse her i landet. Vi skal skelne mellem Grønland og Nordatlanten. Når vi siger nej til NATO, så mener vi, at vi i stedet skal sige ja til fredelig udvikling af vores forsvar med øget overblik til vands, til lands og i luften, men også huske cyber og space. 

Inuit Ataqatigiit mener ikke, at vi kan vente længere på Grønlands egen udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik. Vi mener derudover, at der er behov for, at vi har større overblik over aktiviteter i luftrummet og at vi bliver mere konkrete i vores krav for at styrke cybersikkerheden. Vi skal have ændret persondataloven, så vi ikke længere er et tredje usikkert land, vi skal afholde kurser i virksomheder og i det offentlige, samt foretage IT sikkerhedsvurderinger.

Grønland skal have Veto-ret på udenrigsområdet og sikkerheden i vores land. Det er i tråd med vores politik om Intet om os, uden os. En større militær eskalering er ikke vejen frem.