Kræftdødeligheden bør formindskes

Kræftdødeligheden bør formindskes

Forrige uges udkomne rapport og ikke mindst den ansvarlige Naalakkersuisut respons har vækket stort undren blandt Inuit Ataqatigiit – det har nu allerede afledt til at vores samlede Inuit Ataqatigiit Inatsisartutgruppe via den ansvarlige udvalg og via §37 spørger ind til Naalakkersuisut prioritet afstemmer med den ansvarlige Naalakkersuisoqs udtalelse.

Jo tidligere kræftsvulst opdages, desto større chance for at helbrede pågældende.

At mange i kysten trods utallige lægebesøg ikke får den korrekte diagnose bør rettes snarest muligt, således at man sikrer hurtigere og tidligere tidspunkt diagnose for kræft. Dette bør efter vores mening betyde, at Naalakkersuisut snarest muligt bør sikre opstramning af procedure for undgå netop for sådanne tilfælde.

Et så stor udskiftning af læger, besværliggør kontrolinstanser som netop sikrer kvaliteten i konsultationerne. Derfor ønsker vi at høre om konkrete planer fra Naalakkersuisut om, hvilke skridt der er taget, for at forbedre kvaliteten af konsultationerne over for borgerne rundt omkring på kysten.

Vi bør skabe tryggere rammer for kontakten mellem læger og borgerne, men med henvisning til det svar som Naalakkersuisut er kommet med sidste uge, kan vi ikke se, hvilke konkrete skridt der agtes taget for at forbedre kontakten mellem borgerne og sundhedsvæsenets personale på kysten.

Forebyggelsestiltag bedste værn for at opnåsundere livsstil blandt borgerne. Vi ved at det største årsag til at så mange får lungekræft, er rygning, vi bør derfor igangsætte flere og konkrete indsatser for at formindske folks rygevaner. Vi er som borgere hver især ansvarlig ift. vores sundhedstilstand.

Vi bør sideløbende sikre en forbedring af mulighederne for henvendelse ikke kun ved at ansætte flere læger men også med et langt bedre system end den vi har i dag. På dette punkt mangler vi også at vide, hvilke konkrete skridt Naalakkersuisut agter at tage.

Det er blandt andet disse vi ønsker at få svar på via Familie- og Sundhedsudvalget og via §37 spurgt ind til Naalakkersuisut konkrete planer.

Lad os sammen arbejde for og tage skridt til, at antallet af personer der dør pga. kræft, bliver mindre i fremtiden.

 

Med venlig hilsen
Inatsisartutmedlem for Inuit Ataqatigiit
Mimi Karlsen