Der er brug for en stabil, aktiv og inddragende forfatningskommission

Inuit Ataqatigiits Inatsisartutgruppe har udpeget Debora Kleist som nyt medlem af Forfatningskommissionen. Debora Kleist har med sin store erfaring i politik og evne til at samle en solid baggrund, som vi ved sammen med vores andet medlem Mimi Karlsen vil tilføre Forfatningskommissionen yderligere styrke.
Vi ser fra Inuit Ataqatigiit frem til at fortsætte arbejdet i Forfatningskommissionen. Vi siger i vores nytårsudtalelse:
“Et frit folk er et folk, hvor alle individer har en indre frihed. Fri for fordomme, fri for diskrimination, fri for undertrykkelse. Vi skal alle være med til at løfte arbejdet og tage ansvar”.
“Netop at der skal være plads til alle er et grundprincip vi fra Inuit Ataqatigiit sætter højest på dagsordenen i arbejdet med vores kommende grundlov. En grundlov skal blandt andet indeholde alle borgeres civile og politiske rettigheder. I spørgsmålet om, hvem der har ret til hvad, er det for os afgørende, at alle som selv identificerer sig som værende grønlænder anerkendes. Samtidig er det et grundprincip, at vi som land skal leve op til vores forpligtelser over for vore mindretal. Med andre ord, vi skal være inkluderende og ikke ekskluderende. Det gælder identitet, det gælder sprog, det gælder udseende og etnicitet. Vi har brug for alle”.
Fra Inuit Ataqatigiit vil vi fortsat arbejde intensivt i Forfatningskommissionen for at opfylde disse værdier. Forfatningsarbejdet skal samle landet og folket, ikke splitte.
Medlemskontinuitet nødvendig
Vi mener fra Inuit Ataqatigiit, at det er ærgerligt, at arbejdet i Kommissionen startede med politiske uenigheder som ikke omhandler selve indholdet af arbejdet. Der er brugt en masse tid og kræfter på at diskutere hvem der skal sidde på hvilke sæder i stedet for fra dag ét at koncentrere sig om arbejdets indhold. Vi kræver en bedre ledelse af arbejdet i Forfatningskommissionen og opfordrer stærkt til, at ledelsen baner vejen for en ordentlig proces, som man står sammen om fremad.
Naalakkersuisut tog den 10. januar 2018 stilling til to spørgsmål vedrørende medlemmer af Forfatningskommissionen.
I spørgsmålet om Inuit Ataqatigiits ansøgning om fortsat medlemsskab af det ene af vores medlemmer af Forfatningskommissionen stemte vi som et mindretal imod flertallets beslutning. Vi tager flertallets beslutning til efterretning.
Vi håber ikke, at denne udskiftning vil danne en kedelig præcedens for, at der fremover skal udskiftes medlemmer igen og igen.
Disse seneste sager viser, at der er behov for en mere gennemtænkt måde at udpege medlemmer af Forfatningskommissionen på.
Bred deltagelse afgørende
Vi vil fra Inuit Ataqatigiit gøre det klart, at vi mener der skal sikres en bred deltagelse i Forfatningskommissionens arbejde. Dette betyder, at relevante organisationer, kommuner, andre interessenter og ikke mindst borgerne skal inddrages meget mere aktivt i arbejdet. Derfor er vi glade for, at der nu sikres tilforordnede fra kommunerne. Vi kræver fortsat en klar borgerinddragelsesplan af Kommissionen og ser frem til at blive yderligere oplyst om denne plan.
Inuit Ataqatigiit vil gå i spidsen for, at der findes en model som er mere borgernær og inddragende, mere stabil, sikrer mere viden om arbejdets indhold samt mere tid til arbejdet.

Sara Olsvig
Formand
Inuit Ataqatigiit