Vi er søfarne folk

Kære fiskere og fangere. Vi vil først sige fra Inuit Ataqatigiit ønske jer et stort tillykke med jeres dag. 

Som fangere og fiskere er jeres verden altafgørende for naturens dynamiske foranderlighed, derfor er jeres store viden og især jeres viljestyrke den vigtigste bestanddel i jeres færd. Det er jeres ærværdighed og jeres styrke. 

I andre lande kendetegnes Grønland som verdens største ø som er dækket af is og sne. Da det er meget koldt i størstedelen af tiden er det dækket af sne i kysten og i fjordene. Vi er også kendt som et folk hvis størstedelen af erhverv og indtægtskilde er havbaseret og som vi værdsætter højt. 

I fiskere og fangere som hyldes denne dag, er levende bevis for dette faktum som gang på gang viser det hele året rundt. I dag har vi et højtudviklet havbaseret erhverv der i et bredt forstand kan bruges effektivt og til gavn for alle. 

I dette års efterårsforsamling 2017 er som noget af det vigtigste punkt fiskeriloven, som er et stort arbejde der påbegyndes, samt fiskeriafgift som skal tilpasses. Vi vil især pointere vigtigheden af fiskeriloven som bør behandles med omhu, til gavn for fiskerne, til gavn for grønland, til gavn for alle. 

Fællesskab er vejen

Samarbejdet omkring fiskeriet bør være mere udbredt fremover.  Det er det der skal til, for at opnå den bedste udnyttelse af fordele omkring klimaet. Vi har brug for at, forskellige institutioner samarbejder så vi kan opnå bedre udviklingsmuligheder for alle. 

Vi erindrer mange forhold omkring fangst og fiskeri, vi husker tragedien i sommers ved bygden Illorsuit og ikke mindst ved Nuugaatsiaq som rørte os følelsesmæssigt og det vil altid huske.  

Og vi som et folk der altid kommer videre i livet med respekt og tolerance for det vilkår der er i naturen omkring os, vil vi i fælleskab fortsætte.   

Med det bedste ønsker for alle fiskere- og fangere samt landsmænd i dagens anledning.   

 

Hans Aronsen

Inuit Ataqatigiit