At den offentlige tandpleje stopper med at sætte bøjler, kommer til at gå ud over de mindrebemidlede børns og familiers levestandarder og sundhed, således vil det føre til større ulighed i Grønland. Dette er uacceptabelt.

Børn i Grønland skal have samme vilkår i sundhedsplejen, lige meget hvilken baggrund de har. At den offentlige tandpleje dropper bøjlerne, er en overtrædelse mod børnenes rettighed til at blive behandlet ens, og det er uacceptabelt.

Tandlægemanglen i Grønland vil ramme flere områder. Naalakkersuisut bør straks gøre noget ved det, og arbejde for at bekæmpe den stigende tandlægemangel i Grønland. Med udgangspunkt i offentliggørelsen af, at den offentlige tandpleje dropper bøjlerne, er vi bekymret for dets følger. Idet det vil påvirke levestandarden for børnefamilier, da man kan se, at priserne for bøjler er rigtig høje.

Vi opfordrer Naalakkersuisut til at finde en løsning omkring offentlig tandpleje, da det er velkendt, at der er tandlægemangel i Grønland. I mindre byer og bygder, hvor der er begrænsninger mht. mulighed for tandpleje, skal der sikres en bedre løsning.

Vi prioriterer, at børn og unge skal have sunde tænder. Derfor ønsker vi, at der kommer en god løsning vedrørende udfordringerne i ansættelse af tandlæger i den offentlige tandpleje og stoppe med at være opgivende, og dermed sikre ligestillingen om, at børn og unge altid skal have muligheden for at få sat bøjler.

Mikivsuk Thomassen, Aqqa Samuelsen, Stine Egede.

Medlemmer af Familie- og Sundhedsudvalget ved Inatsisartut.