Inuit Ataqatigiit meddelte i vores nytårsudtalelse, at vi vil stå i spidsen for en debat om, hvordan vi uden at vente på eventuelle indtægter fra råstofferne, skal arbejde på at nedsætte bloktilskuddet. Og debatten er sat i gang. Vi kan dog ikke undgå at bemærke, at de partier som har blandet sig i debatten har haft så travlt med at være imod, at de har glemt at forholde sig til indholdet og komme med alternative forslag til, hvordan vi kommer videre.
Da selvstyreaftalen var til afstemning i 2008 stemte 75 % af vælgerne for. Et af de vigtigste mål med loven er, at bloktilskuddet fra Danmark gradvist skal nedsættes. Men ifølge aftalen skal dette kun ske i takt med indtægter fra råstofudvinding.
Vi skal ikke bare vente
Partiet Siumut siger i sin reaktion på vores debatoplæg, at vi bare skal vente på disse råstofindtægter. Men hvem ved, hvornår der kommer nok indtægter fra råstofferne så vi reelt får nedsat bloktilskuddet? Desværre er der ikke kommet de forventede indtægter og det er desværre usikkert om der er udsigt til mere omfattende råstofindtægter i de kommende år.
Hvis vi skal opnå noget skal vi kunne sætte os selv nogle mål. Vigtigheden af dette viser vores historie os klart. Klare mål, tydelige holdninger og at stille krav til os selv er det der har rykket Grønland. Og som de største partier landet har man ansvar for at gå i spidsen og have visioner.
De næste syv år skal vi rykke os
I år vil der være gået syv år siden vi i 2009 indførte selvstyret. I de syv år har vi ikke nedsat statens bloktilskud. Partiet Atassut siger, at vi allerede nedsætter bloktilskuddet i kraft af, at værdien af pengene falder. Men selvom værdien af beløbet er faldet er selve beløbet jo ikke sat ned. Tværtimod stiger beløbet. Og prisudviklingen kan også vende igen således, at det igen udvikler sig positivt for Grønland og negativt for Danmark. Derfor er bemærkningen fra Atassut uden indhold og er ikke en stillingtagen. Vi må spørge Atassut: hvordan vil i arbejde på en nedsættelse af bloktilskuddet? Eller er Atassuts mål blot at bloktilskuddet fortsat skal stige?
Naalakkersuisut kan ikke finde målet om øget lighed
Det tredje parti i koalitionen, Demokraterne, var selvfølgelig de første som var ude og være arge modstandere af vores debatoplæg. Men deres reaktion kom også uden konstruktive modforslag til debatoplæggets kerneformål om at sikre vores land en selvbåren økonomi. I vores nytårsudtalelse siger vi også, at vi i 2016 skal tage skridt mod øget lighed i samfundet. Demokraterne kalder vores udmeldinger modstridende. Men at skabe øget lighed handler om prioritering. Det handler om, at omfordele samfundets samlede midler. Hvis demokraterne grundlæggende er enige i vores mål om at sikre øget lighed i landet, så mangler de at komme med håndgribelige forslag til, hvordan dette skal nås.
Vores land og samfund er samlet set ikke fattigt. Men uligheden er for høj og det er det der skal gøres noget ved. Der er penge i omløb i samfundet og prioriterer man rigtigt kommer en nedsættelse af bloktilskuddet ikke til at ramme de mindst bemidlede i samfundet. Demokraternes udtalelse viser desværre, at partiet fuldstændig har misforstået begrebet lighed og det værdigrundlag lighed bygger på.
Fremlæg nogle mål, Naalakkersuisut
Der er intet indhold i, at modsætte sig en nedsættelse af bloktilskuddet, når dette er et af hovedformålene i selvstyreaftalen, og når dette i forvejen skulle ske i takt med nye indtægter. Spørgsmålet er blot, om vi kun skal sætte vores lid til indtægter fra råstofferne for at nå vores mål.
Fra Inuit Ataqatigiit vil vi ikke blot sidde og vente. Vi vil handle. Vi vil realisere selvstyreaftalen og hvis de mål vi satte os i 2008 ikke er realiserbare, så må vi sætte os nye mål. Vi vil ikke gå i stå.
Vi må spørge: Hvad vil Naalakkersuisut partierne? Hvad er Naalakkersuisuts planer og visioner for at realisere det selvstyre vi indførte i 2009?
Sara Olsvig
Formand, Inuit Ataqatigiit