Lad os stå sammen om at bekæmpe hashmisbrug. Man kan komme ud af et hashmisbrug. Det er aldrig for sent at bede om hjælp. Lad os stå sammen og hjælpe dem der har brug for hjælp.
Siden Inuit Ataqatigiit blev stiftet, har forebyggelse, klare politiske mål samt handlingsplaner været partiets kendetegn. Dette har medført at mange løbende initiativer i dag er igangsat.
Når vi har været med i Naalakkersuisut har vi lagt vægt på at have dette ansvarsområde og har iværksat initiativer der er så klare, at dem vi har igangsat under de koalitioner vi har deltaget i, bliver fastholdt af efterfølgende koalitioner.
Sidste år blev vores forslag om at pålægge Naalakkersuisut til at igangsætte bekæmpelse indførslen af euforiserende stoffer i Grønland vedtaget hos Inatsisartut.
Ved afslutningen af planlægningen rejste Inatsisartuts Familie og Sundhedsudvalg og Naalakkersuisoq sammen til Sydgrønland. I forbindelse med fællesborgermøder i Qaqortoq og Narsaq blev det klart, at borgerne var villige til at deltage i bekæmpelsen af euforiserende stoffer.
Borgerne kom med klare budskaber, hvor de efterlyste behandlinger samt at det skal gøres sværere at smugle euforiserende stoffer.
Det er fortrøstningsfuldt at borgerne ikke accepterer misbrug af euforiserende stoffer og vil samarbejde med at komme ud af problemerne.
Lad os alle samarbejde om at bekæmpe brug af euforiserende stoffer ved at vise nærhed for dem der gerne vil ud af misbruget og stille behandling til rådighed.
Vi har i de sidste mange år haft klare initiativer i kampen mod misbrug af euforiserende stoffer. Vi har arbejdet spredt, hvor vi kommer med realistiske løsninger på problemerne.
Tidlig forebyggende indsats er det vigtigste udgangspunkt for os. Vi ved jo at livet starter ved undfangelsen og når det forebyggende indsats startes fra graviditetsfasen, vil dette være bedst for barnet, såfremt man vil opfylde barnets behov. Disse er grundene til at Inuuneritta I og Inuuneritta II, hvor man tager udgangspunkt i tidlig indsats.
Hvis vi skal komme ud af misbrug af euforiserende stoffer er gratis behandling nødvendig, hvilket vi fik igennem i Inatsisartut. Målet er, at man via et bestemt henvendelsessted hos kommunen kan få tilbud på flere former for misbrugsbehandling.
I Inatsisartut fik vi gennemført et forslag om skattestyrelsen får øgede muligheder for at kunne fælde narkobagmænd, ligesom Naalakkersuisut blev pålagt senest i forbindelse med efterårssamlingen fremlægge en redegørelse om bekæmpelse af indførslen af euforiserende stoffer.
Vi har siden sidste år ført borgermøder, hvor vi ville høre borgernes mening samt at brainstorme med dem. Disse brainstorms har resulteret i, at vi nu er nået til det punkt, hvor vi gerne vil høre tidligere misbrugeres erfaringer fra deres liv som misbrugere, hvad man skal være opmærksomme på o.l. samt ikke mindst hvordan vi skal forholde os til de folk der ønsker at komme ud af misbrugshelvedet.
Den 6. september arrangerede Inuit Ataqatigiit i Sisimiut et foredrag fra en tidligere misbruger. Vi fik følgende ud af dette foredrag, som vi gerne vil lade vordende forældre samt børnefamilier forstå, at det ikke er alle som er misbrugere i dag, som oplevede misbrug under deres barndom, idet der blandt misbrugere også findes folk som voksede op uden afsavn, men som manglede nærhed og der er mange der kom ind i misbrugslivet gennem venner. Da mennesker er forskellige, er grundene også forskellige.
Under foredraget kom det frem, at når en misbruger vil have fat i sit stof, så gør vedkommende alt hvad der står i dennes magt i at få fat på sit stof, uanset konsekvenser.
For folk der er nået så langt ud i livet som misbruger, er det ikke nok med samtale og kritik. Nærhed, livet samt normal samvær, gode oplevelser er den bedste vej for folk vi ønsker id af misbrugslivet. Ikke gennem brug af euforiserende stoffer, skælde ud samt via kritik, men gennem et normalt og godt liv. Derved kan vi komme nærmere ind på misbrugeren og dagen hvor vedkommende bliver parat for at samarbejde om at komme ud af misbruget vil dermed komme.
Vi opfordrer til at den metode som vi bruger i andet forbindelse, nemlig høring. Lad os høre endnu flere som har været igennem misbrugshelvedet, de har et budskab, de vil få os til at tænke og derigennem føre til at man fremadrettet vil få færre misbrugere, idet vort land har brug for en befolkning der ikke styres af misbrug i dag, i morgen samt i fremtiden.
Agathe Fontain & Mimi Karlsen
Medlemmer af Inatsisartut, Inuit Ataqatigiit