Professionalisering af ledelsen i folkeskolen

I dag den 22.10.2018 fremlægger Sofia Geisler på vegne af Inuit Ataqatigiit et forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut skal pålægges til at fremlægge en redegørelse, der belyser fordele og ulemper ved indførelse af krav om formelle ledelseskompetencer i forbindelse med varetagelse af skolelederstillinger i Folkeskolen.

Grundlæggende mener Inuit Ataqatigiit, at uddannelse for den enkelte og for samfundet er vejen frem til velfærd. Henimod dette mål, anmoder vi derfor om, at fordele og ulemper ved at skoleledelser ud over deres uddannelser skal afkræves formelle ledelseskompetencer må belyses. Hvis folkeskolen skal være et godt sted for læring, er vi nødsaget til også at kigge på ledelsen, og dette er netop målet for vores forslag.

Evalueringer afføder ønske om politisk handling
Da folkeskolen blev evalueret i 2015, kritiserede en tredjedel af lærerstanden deres ledelser ift. deres måde at kommunikere på, at sætte deres målsætninger på og være inspiratorer på. Inuit Ataqatigiit vurderer, at vi ikke kan overhøre dette budskab, også selvom folkeskolen i dag er placeret under kommunerne. Ved ikke kun at tage afsæt i, hvor ansvaret for folkeskolen og dens opgaver ligger, vil vi ved en samlet handling gerne være med til at løfte på dette område. Vi mener ikke, at der er tilstrækkelige tilbud for at tilegne sig ledelseskompetencer i dag. Vi mener, at folkeskolen kan vise bedre resultater ved at de forskellige relevante områder, Naalakkersuisut og de folkevalgte udviser vilje til ved politiske handlinger at bane vejen for at lærerne, som ud over deres daglige arbejde, uddanner sig til ledere, kan få bedre vilkår.

Sofia Geisler
Medlem af Inatsisartut, Inuit Ataqatigiit.