Øget lighed skal holde os sammen

Narsaq Deklarationen

 

Inuit Ataqatigiits sommermøde

11.-12. juni, 2016

 

Folkevalgte fra Inuit Ataqatigiit afholdt deres sommermøde 11.- 12. juni i Narsaq.

Det vigtigste punkt på sommermødet handlede om uran og vores målsætning om via den økonomiske politik at skabe større lighed i samfundet.

Vore vigtigste budskaber fra mødet er følgende:

  • Man skal arbejde for at opnå større lighed via den økonomiske politik. Det bliver Inuit Ataqatigiits udgangspunkt ved de kommende reformer. Ved solidaritet skal vi arbejde for at beskytte de mindrebemidlede.
  • Vi skal afdække hvor mange penge der bliver brugt til eksterne konsulenter til administration, således at disse penge i stedet for, og til erstatning for uranudvinding, kan bruges til at skabe nye erhverv.
  • Planer om uranen skal stoppes idet forureningen fra affald ved uranudvindingen vil bekoste vore efterkommere med store økonomiske og miljømæssige byrder. I stedet for uranudvinding skal vi fokusere på fornybare ressourcer, andre mineraler, landbrug, fiskeri, fangst, levnedsmidler, innovation og turismeudvikling.

Lad solidariteten være udgangspunktet

I forbindelse med landets udvikling mener Inuit Ataqatigiit, at der som det vigtigste skal arbejdes for at de borgere der er ramt af fattigdom får mere at leve for. Befolkningen lever under en stor og stadigt stigende ulighed. Og en sund udvikling af landet sker gennem en mere samlet og lige befolkning. Vi accepterer ikke, at borgere bliver tabt i udviklingen ved dårlige vilkår og fattigdom.

Kampen mod uligheden er et af vore vigtigste fokusområder.

Dette er udgangspunktet i vores arbejde som folkevalgte i Inatsisartut, kommunerne, bygdebestyrelserne og i Folketinget.

Ved de kommende reformer, vigtigst indenfor skatte-, bolig- og offentlige ydelser vil beskyttelse af de mindrebemidlede være det centrale i vores arbejde.

Vi skal understrege, at skattepolitikken og den økonomiske politik er de vigtigste redskaber i denne kamp imod uligheden og i beskyttelsen af de mindst bemidlede borgere, og som et venstreorienteret parti kræver vi, at der hurtigst muligt handles på at skabe større lighed ved hjælp af skattereformen.

 

Lad os skabe arbejdspladser

Vi skal skabe erhvervsudvikling ved at prioritere de ting som vi kan enes om i samfundet. Ingen kan med sikkerhed love, at der åbnes en uranmine. Ved ansvarligt ledelse må vi sætte ind på at fremme andre erhverv og skabe en tryg fremgang og sikre arbejdspladser.

Da arbejdsløsheden forekommer over hele landet, må den bekæmpes i hele landet. Fra Inuit Ataqatigiit peger vi på, at alles målsætning må være at fremme en mere flerstrenget erhvervsudvikling. Vi må bevæge os væk fra kun at baseres os på enkelte erhverv i regionerne.

Den overskydende energi fra eksisterende vandkraftværker må benyttes til at skabe nye og blivende erhverv. Brugen af vandkraftværker må spredes, og solens, vindens og vandets kraft og andre former for energi som kan tilvejebringes ved innovation må benyttes til at skabe nye arbejdspladser i de fleste beboede steder, store såvel som små.

Turismen skal fremmes ved en struktureret og veltilrettelagt planlægning, ved regionsvise konkrete strategie samt ved udvikling af oplevelser som kan tilbydes turisterne året rundt.

For at kunne sprede turismen ud til flere beboede steder, skal der lokalt skabes tilbud om oplevelser ud fra de enkeltes initiativer og ønsker om at fremme turismen lokalt.

Inuit Ataqatigiit går ind for bæredygtig udvikling i ressourceudnyttelsen. Og vi skal understrege vigtigheden af indhandlingssteder for sælskind og fisk i de mindre bosteder. Vi vil være med til at fremme den bæredygtige udnyttelse af ressourcerne, så familierne kan leve trygt og have et erhverv at leve af.

 

Uran er ikke vejen til velfærd

Endnu engang har Inuit Ataqatigiit fået slået fast, at viden om uranen er alt for ringe blandt befolkningen. Dette blev bevist, da læger med viden om uran og som i mange år har forsket indenfor området, holdt oplæg i Narsaq.

Èn af de ting som vi fik en viden om, var tailings, affaldet fra udvindingen. Tailings er med sine store mængder af radioaktive stråler det der vil forårsage mest forurening og som de kommende generationer skal kontrollere og bruge mange udgifter på.

Fra Inuit Ataqatigiit skal vi understrege, at vi er imod uranudvinding. Vi har fået dokumenteret, at de kommende generationer vil blive bebyrdet med forurening ved en evt. uranudvinding, og at det vil skade de erhverv som allerede findes, fåreavlen, landbruget, fiskeriet, fangsten, turismen og andre potentielle udviklingsområder.

Vi fik dokumenteret, at indtægterne ved uranudvindingen ikke ville kunne dække vore tab.

 

Politisk vægtning af demokratiet

Inuit Ataqatigiit vil gerne skabe et stærkt samfund hvor borgerne deltager, og hvor demokratiet vægtes politisk.

Vi peger på, at en folkeafstemning om uran vil bane vejen for en sikker politisk styring. Uanset hvad den enkelte har af meninger har borgerne ret til at blive hørt. Fra Inuit Ataqatigiit vil vi understrege, at borgenes ret til at sige nej er en del af deres demokratiske rettigheder.

Fremtiden skal ikke være en trussel, fremtiden skal sikre muligheder.

Derfor skal vi ikke give vore efterkommere en byrde som uranudvinding ved Kuannersuit, som til stadighed vil være en kilde til forurening. Lad os sikre, at vi i tusinder af år fremover vil bevare dette bjerg, miljøet og ressourcerne i Sydgrønland.

Derfor skal vi ikke efterlade Kuannersuit som en evig forureningskilde til vores efterkommere. Vi skal bevare og værne om muligheden for at bruge de andre ressourcer og naturen i Sydgrønland og i resten af landet for vores efterkommere.

 

Sara Olsvig

Formand

Inuit Ataqatigiit