Man skal ikke kunne stille spørgsmålstegn ved om hvorvidt oprindelige folks ret-tigheder gælder eller ej

Man skal ikke kunne stille spørgsmålstegn ved om hvorvidt oprindelige folks rettigheder gælder eller ej

Siumut, Demokraatit og Nunatta Qitornai koalitionen er kommet frem til den opfattelse, at de oprindelige folks rettigheder udfases i takt med hjemtagelse af ansvarsområder

Hvis ikke vi bor i diktaturstater gælder de oprindelige folks rettigheder samt menneskerettighederne, uanset landendes selvstændighed.

Vi ved, at de oprindelige folks rettigheder gælder i lande som for eksempel USA, Canada, Sverige og i Sydamerika samt Australien samt i øvrige andre lande, uanset hvor selvstændige landene er også selv om man i nogle lande må kæmpe i domstole for at bevise at de er gældende, hvis Grønland blot skulle overtage ansvarsområder og skære ned på rettigheder kan det vække bekymring om det kommende selvstændighed. 

I 2013 blev der stillet spørgsmål om hvilke rettigheder der var gældende i Grønland og til det svarede den daværende beskæftigelsesminister, den nuværende statsminister Mette Frederiksen at man anså ILO konvention nr. 169 som gældende i Grønland. Desuagtet siger Naalakkersuisut i Grønland, at de oprindelige folks rettigheder ikke længere var gældende efter hjemtagelse af områder i 2009, og vi har ikke det fulde overblik over om Naalakkersuisut har en vildfaren opfattelse eller om de har indført enevælde.

Man forledes til at tro, at ICC nu må igang med at tydeliggøre at de oprindelige folks rettigheder stadigvæk er gældende, idet vi som borgere og især Naalakkersuisut må ikke være i tvivl om hvilke rettigheder der er gældende.

Fra United Nation Human Rights afdelingskontor for særlige procedurer har bekræftet at de oprindelige folks rettigheder stadigvæk er gældende, uanset hvor selvstændige vi er blevet, hvorfor vi må anse som et stort problem at Naalakkersuisut er begyndt at få den opfattelse at de alene kan bestemme og dermed selv kan bestemme hvornår disse rettigheder ikke længere skal være gældende. Dette kan på intet tidspunkt accepteres. I vores vej mod vores selvstændighed skal vi hele tiden tydeliggøre borgernes rettigheder, hvor vi mere end nogensinde før har brug for at have viden om vores rettigheder og skal kæmpe for at de altid skal bestå.

Mariane Paviasen 

Medlem af Inatsisartut,

Inuit Ataqatigiit.