Ligestilling mellem kønnene har været en afgørende værdi for Inuit Ataqatigiit siden partiets etablering. Meget er opnået siden dengang, særligt omkring lovgivningen.
Men der ligger fortsat et stort stykke arbejde foran os, før der er opnået reel ligestilling. Inuit Ataqatigiit vil fortsat arbejde for ligestilling med særligt fokus på familieliv, seksualitet, vold og uddannelse og ikke mindst politisk deltagelse på alle fronter. Indenfor disse områder kan vi stadigt i dag se en skævhed. Derfor vil vi gå mere konkret til værks og gøre en forskel på lokalt niveau.
For selv om at kvinder og mænd har lige muligheder og rettigheder for at stille op til forskellige valgte poster, bestyrelser og andet er der stadigvæk en skævhed i forhold til den reelle representation.
Særligt slår det mig at kun 29,5% af medlemmerne i alle kommunalbestyrelser er kvinder. I bygderne er det endnu mere bekymrende, da tallet for kvindernes deltagelse er på 22,8%
I år vil vi fokusere på afholdelse af kurser for kvinder med interesse for politik i bygderne.
Der er et stort behov i Kommuneqarfik Sermersooq da samtlige medlemmer af bygdebestyrelserne er mænd, dvs. kvinderne er ikke repræsenteret. Der er 8 bygder og 4 sammensatte bygdebestyrelser.
Vi vil afholde workshops i Kulusuk og Qeqertarsuatsiaat med henblik på at give kvinderne værktøjer til at komme med dagsordener til møder, opstilling til bygdebestyrelser, problemløsning og diskutere lokale problemstillinger. Det er vores håb at konkrete initiativer vil føre til flere kvinder der stiller op til næste bygdebestyrelsesvalg og opnå valg.
I den forbindelse kan vi oplyse at Juliane Henningsen er blevet udpeget som deltager i International Indigenous Women’s Forum’s forløb omkring Menneskerettigheder og internationale Talskvinder på oprindelige kvinders globale skole i lederskab.
Jeg vil modtage undervisning ved FN’s hovedkvarter ved Columbia University og deltage i den 14. session af FN’s permanente forum om oprindelige folks forhold (UNPFII).
FIMI er et verdensdækkende kvindenetværk, http://www.fimi-iiwf.org/, som arbejder for at bringe oprindelige folks kvindelige ledere og menneskerettighedsaktivister fra forskellige dele af verden sammen, med henblik på at koordinere international dagsordensfastsættelse, kapacitetsopbygning og udvikle lederroller. FIMI arbejder for at fremme inddragelse af oprindelige folks kvinder i alle drøftelser om menneskerettigheder. Programmet omfatter 24 oprindelige kvindelige ledere fra forskellige dele af verden, herunder Asien, Afrika og Latin Amerika.
Af: Juliane Henningsen, Inuit Ataqatigiit mobil 488148