I dag fremsætter Inatsisartutmedlem Peter Olsen på vegne af Inuit Ataqatigiit et forslag i Inatsisartut om etablering af en kunstfond der muliggør tildelingen af samtlige kunstmidler med armslængdeprincip som sit vigtigste udgangspunkt.
Vi ønsker holdningsændring på kultur
Inuit Ataqatigiit mener grundlæggende, at et stærkt robust samfund har udgangspunkt i udviklende, motivationsskabende og levende kulturel basis. Som samfund og som enkelte individer har vi alle behov for øge en gensidig forståelse, dette skal ses som en krav for en selvstyrende land. Kulturbærere samt udøvende og skabende kunstnere har dette som deres grundlæggende kompetence. Der kan ikke herske tvivl om, at kultur og sport samler os som et folk, men at vi skal værne og handle på det og ikke kun i ord. Derfor er Inuit Ataqatigiit’s syn på kulturen følgende; kulturen gør en person hel, vi skal derfor ændre fra tilskudstænkning og istedet sige klart at vi investerer i kultur, da det er faktum at kulturen gør vores samfund rigere.
Hvorfor skal det offentlige agere smagsdommere af kunsten?
Forslaget om etablering af en kunstfond, har sit udspring i Naalakkersuisut’s redegørelse fra 2017. Heri redegøres det, hvis styringen af tilskud til kunst skal ændres skal de lovgivningsmæssige rammer ændres. Jeg har foreslået, at man ved etablering en kunstfond gør, at de offentlige ikke længere bliver det afgørende i udvikling af kunsten, og da vi mener, at man skal bane vejen for, at en uvildig instans skal stå for uddeling af midlerne. Det er ærgerligt, at Naalakkersuisut ikke tilslutter sig forslaget, udelukkende på basis af at der allerede eksisterer tildelingsmuligheder af midlerne og at de eksisterende lovgivningsmæssige rammer er gode nok, vi finder der beklageligt at man har så lavt et ambitionsniveau for kunstens vegne.
Peter Olsen, medlem af Inatsisartut