Krænkere, ikke børn, skal fjernes fra Tasiilaq

Krænkere, ikke børn, skal fjernes fra Tasiilaq

I kølvandet på DR dokumentaren ”Byen hvor børn forsvinder” omkring forholdende i Tasiilaq, er debatten på ny blusset op omkring hvorfor der ikke sker mere på socialområdet i Grønland. Udfordringerne har stået på i mange år og er velkendte. Folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen har for nylig forsøgt at råbe sagen op, men forgæves.

Hun udtaler: ”Det er svært at se på så meget sorg, uden at få lyst til at handle sig ud af situationen. Sådan har jeg det også. Der er behov for en bred vifte af tiltag, som kommunen skal løfte sammen med Naalakkersuisut og jeg vil gerne bidrage via Folketinget. Jeg er enig med Søren Espersen (DF) i, at der behov for handling, men jeg dybt uenig med Dansk Folkeparti i, at vi skal tvangsfjerne børnene. En løsning kunne derimod være, at fjerne krænkerne fra mindre bosteder, såsom Tasiilaq”.

Efter besøg i Tasiilaq i februar i år var folketingsmedlemmet rystet over omfanget af seksuelle overgreb. Aaja har familie i Tasiilaq og er kommet i Tasiilaq igennem de sidste 10 år, hvor det er synligt at der sker forbedringer for udsatte børn, men det går langsomt og kommunen står for meget alene med opgaven. Der er behov for flere gode kræfter for at få vendt udviklingen.

”I Tasiilaq er der behov for en ekstraordinær indsats og her vil jeg gerne være med til at tage medansvar. Jeg synes det kræver en fælles front med de frivillige kræfter og gode ressourcefolk, som jeg ved der er i Tasiilaq. Jeg er villig til at se på om loven skal give mulighed for at styrke ofrenes retsstilling og fjerne krænkerne fra ofrene. Dette er ikke kun i Tasiilaq det er et problem, men generelt i små steder er det krænkende, at se sin overgrebsmand gå frit rundt på gaden,” afslutter Aaja Chemnitz Larsen, som også tidligere har anbefalet længere og skærpet foranstaltninger for krænkere, der begår seksuel overgreb på børn.”

Aaja har i Folketinget været med til at sikre 10 mio. kroner i Folketinget til socialt udsatte børn og unge samt ansættelse af en Kriminalpræventiv medarbejder hos Politiet i Tasiilaq.

Den 13. marts udkom Aaja med et debatindlæg, hvor hun anbefalede Tasiilaq kom i en social undtagelsestilstand og der blev peget på 6 konkrete løsningsforslag, bl.a. en ekstraordinær pulje på justitsområdet til steder med voldsomme overgreb som Tasiilaq. Et emne, som hun har drøftet med justitsministeren efterfølgende, som var positiv. Der har dog ingen reaktion været på opråbet dengang, hvilket hun finder tankevækkende.

MF, Aaja Chemnitz Larsen