Af: Múte Bourup Egede, fmd, Inuit Ataqatigiit
Konsensus skal præge Grønlands Udenrigs- og Sikkerhedspolitik
Inuit Ataqatigiit arbejder målrettet mod Grønlands selvstændighed, herunder større selvbestemmelse og medbestemmelse. Som en naturlig del af arbejdet for selvstyre og selvstændighed skal vi spille med en stadig større international rolle i vores egen udenrigspolitik, herunder også sikkerhedspolitik. Den fælles fodslag i Grønland skal være toneangivende, og udslagsgivende for beslutninger, der vedrører Grønland, herunder det internationale samarbejde i Arktis. Kort sagt. Intet om os. Uden os.
Der skal ikke herske tvivl om, at Inuit Ataqatigiit er bevidst om Grønlands placering i det arktiske område, og dermed naturligvis også er opmærksom på den stigende betydning landet har i relation til de omkringliggende lande. Inuit Ataqatigiit er et ansvarligt parti, der til enhver tid har sine værdier baseret på inddragelse, gensidigt respekt, have menneskerettighederne som grundlag og at være en troværdig samarbejdspartner, der er med til at lede et land.
Vi har ingen grund til at tro, at koalitionen har et andet mål end at tjene Grønland bedst.
Ikke desto mindre har vi i løbet af sommeren kunne følge med via medierne, en række begivenheder, som vi til dags dato savner en helhedsmelding om fra Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender og Energiområdet.
Det er blandt andet planerne om en hjemmeværnslignende grønlandsk frivillig styrke, som forventes at inddrage 120 frivillige allerede fra begyndelsen. Om at Danmark har købt 27 jagerfly, der i de kommende år skal erstatte de aldrende F-16 jagere, og hvor nogle af flyvene vil blive forberedt til at operere i Grønland, da flyvende vil kunne lande på isede landingsbaner.
Den danske Forsvarsminister har i løbet af sommeren talt med Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender og Energiområdeet, om at overvågningen i Arktis skal styrkes. At InterForce Grønland, der med base i Nuuk, skal være med til at udvikle forståelse og relationer mellem forsvaret og den private og offentlige sektor i Grønland.
Inuit Ataqatigiit tager for givet, at Naalakkersuisut har været med hele vejen igennem, og har nikket til de initiativer, som den danske regering har igangsat og gennemført. Vi forventer derfor, at Naalakkersuisut kan garantere, at alle disse initiativer overholder målet og hensigten med Selvstyreloven, Itilleq deklarationen, Igaliko aftalen samt Ilulissat deklarationen. Vi forventer dermed, at Naalakkersuisut er med til at sikre, at der ikke sker en militarisering i Arktis.
Múte Bourup Egede:
- Inuit Ataqatigiit anerkender betydningen af, at regeringen i Danmark i stigende grad har fokus på især sikkerhedspolitik indenfor Rigsfælleskabets rammer. Men vi har stadig til gode at høre fra Naalakkersuisut, hvilke retning Naalakkersuisut ser at Grønlands Udenrigspolitik skal består af, herunder i hvilken retning sikkerhedspolitik skal udvikle sig konkret i den nærmeste fremtid, og på længere sigt.
- Det haster at få et forlig om Grønlands Udenrigs- og Sikkerhedspolitik på plads, og jeg vil endnu engang opfordre Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender til at kontakte partilerne for indledende samtaler. Alternativet vil være, at det er alle andre end Grønland, der styrer udviklingen indenfor udenrigs- og sikkerhedspolitiken, og det kan vi ikke altid tage for givet, at det vil være til gavn for Grønland. Det første konsensus vi skal have er, at slå fast til andre lande: Intet om os. Uden os.