Kan man lede et land ved at true sig til resultater?

Skrevet af: Sofia Geisler, medlem af Inatsisartuts Udv. For Kultur, Uddannelse, Kirke

Kan man lede et land ved at true sig til resultater?

Naturligvis ikke. Men det ser ud til, at det er det, som Naalakkersuisut er på vej ud i, når Naalakkersuisoq for Finanser snakker om at ramme kommunerne på bloktilskuddet, hvis skolerne opnår dårlige resultater. Samtidig bringer Naalakkersuisoq for Uddannelse begrebet servicekontrakter på banen i forhold til driften af folkeskolen. 

Som medlem af Udvalget for Kultur, Uddannelse & Kirke, vil jeg på det kraftigste tage afstand fra de udmeldinger Naalakkersuisut er kommet med. Vi har at gøre med børn, undervisning, og indlæring. Det kan ikke, og vil aldrig, kunne gøres op med kroner og ører, som når en nettostyret virksomhed driver sine aktiviteter aftalt via en servicekontrakt. Lærerne skal ikke presses til at skabe et højt karakter blandt eleverne for pengenes skyld.

Inatsisartut partierne skal i stedet forholde sig til de udfordringer, som folkeskolen står i, og sætte fokus på kvalitet, forventninger og krav. Og vedkende vores ansvar som folkevalgte. Derfor stiller jeg et forespørgselsdebat i Inatsisartut til efteråret med det formål at skabe en debat i salen om den kvalitet vi ønsker skal kendetegne Folkeskolen.

Jeg håber derfor, at vi fortsat vil have fokus på en styrkelse af folkeskolen, frem for en folkeskole, der må leve med en trussel hængende over hovedet om at den vil få mindre midler, hvis den opnår dårligere resultater. Den incitamentinstrument hører fortiden til.