Inuit Ataqatigiit kæmper til det sidste

Inuit Ataqatigiit har fra starten taget forhandlingerne med Naalakkersuisut meget seriøst. Vi har fra første dag kæmpet for, at tallene i finansloven er realistiske og at vores mærkesager bliver til virkelighed. Forhandlinger har selvfølgeligt bølget frem og tilbage. I sidste uge besluttede Inuit Ataqatigiit sig ellers for at stemme ja til finansloven efter et meget positivt møde med den nye Naalakkersuisoq for finanser. Desværre kunne vi ikke blive enige om detaljerne og mandag aften stod det klart, at Naalakkersuisut ikke ønsker at imødekomme vores krav om en socialt stærkere finanslov.

Der står nu kun to forslag i vejen for, at Inuit Ataqatigiit stemmer ja til finansloven. Vi ønsker:

1)

En klar formulering i finansloven om, at der i 2016 sættes et loft på hvor mange sager en sagsbehandler kan sidde med. Vi finder det væsentlig, at aflaste socialområdet der reelt sidder med nøglen til et stærkere samfund i fremtiden. Forslaget koster som sådan ingenting i 2016, da der allerede er afsat en reserve der kan benyttes til formålet.

2)

At der afsættes flere midler til efterskoler, højskoler og sociale virksomheder, der arbejder med unge. Piareersarfiit gør en stor indsats, men de kan ikke løse opgaven alene. Vi mener at flere kan bidrage til at ruste vores unge til livet og en uddannelse. Naalakkersuisut havde fundet 3 millioner der blandt andet kunne benyttes til dette. Inuit Ataqatigiit mener dog at beløbet er for lavt, hvis det skal deles ud på mindst 6-7 modtagere. Derfor foreslår vi at tilføre området 5 millioner ekstra, så der i alt er 8 millioner til formålet. Naalakkesuisut planlægger allerede at give ekstra 23 millioner til Piareersarfiit. Vi ønsker at tage 5 millioner af disse ekstra midler og i stedet bruge dem på efterskoler, højskoler og sociale virksomheder.

Ingen kan få deres ønsker 100 procent opfyldt og det har aldrig været vores forventning. Men de to udestående krav er kardinalpunkter for Inuit Ataqatigiit. Vi mener der er brug for at skærpe finanslovens sociale profil og gøre den mere borgernær. Og det mener vi at vores forslag vil bidrage til. Det er forslag der vil have en direkte betydning og effekt for mange mennesker i hele landet. Vi vinder alle hvis vores sagsbehandlere får mere tid til deres sager og hvis flere unge får en hjælpende hånd ind i voksenlivet.

Inuit Ataqatigiit har endnu ikke opgivet at få vores to forslag igennem. Vi vil derfor stille ændringsforslag til finanslovsforslaget på fredag. Vores håb er, at de øvrige partier vil bakke op om vores forslag – så der kan opnås bred enighed i Inatsisartut om finansloven.

Konstruktiv dialog, trods alt

Vi har ellers med glæde konstateret en større imødekommenhed overfor vores krav end ved forhandlingerne i foråret. Vi er særligt glade for at have opnået følgende aftryk i finansloven:

  • Løfte om samarbejde om de kommende reformer
  • Undgåelse af kød- og brændstofafgifter
  • Enighed om at stoppe besparelsen til ICC
  • Genindførsel af mediestøtten – om end i begrænset omfang
  • Tilbageførsel af midler til Visit Greenland

Vi kan derudover bakke op om flere af de tiltag de andre partier har opnået gennem deres forhandlinger med Naalakkersuisut, herunder flere midler til sociale initiativer og turismeudvikling.

Det er også positivt, at Nalakkersuisut lægger op til et bredt forlig om de kommende infrastruktur-investeringer. Vi mener dette er helt afgørende med tanke på de store beløb der er i spil.

Ulighed skal bekæmpes

Den største knast er fortsat det reformspor Naalakkersuisut har lagt. For Inuit Ataqatigiit er det afgørende, at vi beslutningstagere er realistiske omkring reformtallene og de konsekvenser reformerne har. Inuit Ataqatigiit har ikke lagt skjul på, at vi finder denne del af finansloven meget mangelfuld. Det er også grunden til, at vi har valgt at stemme imod alderspensions- og førtidspensionsreformen.

Under forhandlingerne med Naalakkersuisut har vi ellers mødt god forståelse for vores krav om bedre beregninger og konsekvensanalyser og tidligere inddragelse af de berørte grupper og organisationer. Vi håber at dette realiseres i 2016 – for ellers kan samfundet blive ramt meget hårdt.

Målet med reformerne er for Inuit Ataqatigiit meget klart: vi skal den voksende ulighed til livs og det skal ske gennem samarbejde.

Vi vil meget gerne påtage os et medansvar for samfundets økonomiske udvikling ved at stemme ja til finansloven. Men ikke for en enhver pris. Vi har ikke mistet håbet om en bred finanslov og inviterer de andre partier til at melde klart ud om de vil støtte vores ændringsforslag.

Naaja Nathanielsen, mobil 548981