Inuit Ataqatigiit i folketingsvalgkamp: Grønlands vækst kræver større åbenhed overfor omverdenen

Inuit Ataqatigiit i folketingsvalgkamp: Grønlands vækst kræver større åbenhed overfor omverdenen


De er fire kandidater, med hver deres personlige mærkesager. Men sammen har Aaja Chemnitz Larsen, Sofia Geisler, Aqqalukkuluk Fontain og Anders Jensen tre fælles fokuspunkter: Ligeværdigt samarbejde med Danmark, et ”ja” til udenlandske investeringer og et krav om en grønlandsk, arktisk minister:

Aaja Chemnitz Larsen

Vi mener at et ligeværdigt partnerskab med Danmark helt naturligt forudsætter, at Grønland får mere indflydelse. Og samtidig er mere indflydelse vejen frem mod et Grønland, der er mere velforberedt på selvstændighed. Vi har som fælles afsæt, at Grønland skal spille en langt mere udadvendt og aktiv rolle i verden, og at det faktisk er forudsætningen for større selvstændighed. Det arbejde starter i Folketinget, og med en fortsættelse af det stadig mere ligeværdige samarbejde, som Inuit Ataqatigiit har skabt.

Sofia Geisler

En anden vigtig forudsætning er bedre grønlandsk økonomi. Derfor mener vi også, at der er brug for flere investeringer udefra. Men det er selvfølgelig ikke lige meget hvor pengene kommer fra, og hvilke betingelser der knytter sig til dem. I Inuit Ataqatigiit siger vi i udgangspunktet ja til investeringer fra USA og Europa – mens vi er noget mere skeptiske overfor investeringer fra Kina. Når USA advarer mod Kina, så er de nødt til selv at investere i Grønland. Investeringer i lufthavne, turisme, råstoffer, uddannelse og iværksættelse ønsker vi skal komme fra en allieret, og vi efterlyser mere investeringslyst fra Europa og USA, hvis Grønlands udvikling ikke skal styres fra Beijing i fremtiden. 

Aqqalukkuluk Fontain

Det handler også om hvilken adgang vi, som land, har til vigtig information i international politik, og derfor foreslår vi en Arktisk Minister, som en del af en kommende dansk regering. Hvis Inuit Ataqatigiit bliver det afgørende mandat ved regeringsforhandlingerne efter Folketingsvalget, så vil et centralt krav være, at en Arktisk Minister udpeges – og at denne person bør komme fra Grønland. Når Danmark erklærer sig som en Arktisk stormagt, så bør man også have en Arktisk minister – fra Arktis. Der sker meget i Arktis i disse år. Men det er altså her i Grønland, de virkelige eksperter sidder.

Anders Jensen

Samlet set tager vores fokuspunkter afsæt i en vurdering af, at Grønland både skal opnå selvstændighed på sigt, og samtidig er og skal være tæt knyttet til verden omkring os. Det kræver ligeværdig medindflydelse i forholdet til Danmark, og det er oplagt med en Arktisk Minister, med adgang til den viden og indsigt som regeringsdeltagelse giver. Derudover kræver det, at vi på et kvalificeret grundlag indgår strategiske partnerskaber om investeringer, til fælles økonomisk fordel – med allierede lande, der ligesom vi, lægger vægt på demokrati, fri debat og personlig frihed.