Pressemeddelelse
3. januar 2014
Inuit Ataqatigiit er bekymret for om Naalakkersuisut bebuder fabrikslukninger
Inuit Ataqatigiit er stærkt bekymrede for, at mindst 13 igangværende fiskeindustrianlæg på kysten kan indstille produktionen som led i Naalakkersuisut’s nye forslag til Fiskerilov, som p.t. er i høring. Enorme økonomiske tab for det grønlandske samfund vil følge i kølvandet på lovændringen og ydermere betyde, at arbejdsløsheden vil vokse markant i det grønlandske samfund. Alene i antal arbejdspladser er der tale om mindst 700 nuværende arbejdspladser og derfor virker Naalakkersuisut’s bebudede lovforslag meget ugennem-tænkt.
Samtlige konsekvenser af bebudede ændringer i fiskeriloven skal afdækkes
Inuit Ataqatigiit finder sådan et sjusket lovforberedende arbejde uacceptabelt, og vi kræver derfor, at de bebudede ændringer i fiskeriloven og de økonomiske konsekvenser af lovforslaget bliver afdækket til fulde af særligt sagkyndige indenfor økonomi og fiskeri-erhvervet.
Ændringsforslagene vil udover at føre til flere fabrikslukninger ende op med, at landskassen kan risikere mulige sagsanlæg om millionerstatninger, hvilket det grønlandske samfund ikke har råd til.
Fastboende og nuværende ejere af fiskeindustrianlæg
Nogle af de spørgsmål som rejser sig er hvem i det grønlandske samfund, der har den nødvendige kapital til at overtage anlæggene, når de nuværende og fastboende ejere af fiskeindustrianlæggene må afhænde deres ejerskab. Meget tyder nemlig på, at ingen fastboende vil få råd til at drive en dyr fabriksdrift uden samtidig også at få lov til at drive konkret fiskeri.
Fastboende skal fortsat fiske og eje anlæg.
Spørgsmålet der trænger sig på er derfor om Naalakkersuisut har til hensigt, at det er fremmed kapital og dermed udenlandske aktører der skal have ejerskab til anlæggene? Det kan Inuit Ataqatigiit ikke støtte op om og afviser derfor denne mulighed. Inuit Ataqatigiit skal derfor igen kræve, at de bebudede ændringer i fiskeriloven og de økonomiske konsekvenser af lovforslaget bliver afdækket til fulde af særligt sagkyndige indenfor økonomi og fiskerierhvervet.
For yderligere oplysninger kontaktes: Medlem af Inatsisartut, Ane Hansen, mobil: 587661