Grønland skal stille klare krav
Af Sara Olsvig, formand for Inuit Ataqatigiit
Valget den 28. november er afgørende for Grønlands fremtid. Vi må og skal genoprette landets troværdighed og tale med en klar stemme over for vores samarbejdspartnere. Hvis vælgerne betror Inuit Ataqatigiit ledelsen af landet agter jeg snarest at mødes med den danske statsminister, og stille klare krav om en række emner.
Thule Air Base
Det er på tide, at Grønland markerer sig tydeligt når det gælder Thule Air Base. Det er positivt at vores ene medlem af Folketinget, Johan Lund Olsen, har taget sagen op. Men vores eget Naalakkersuisut har været påfaldende tavse. Den nye serviceaftale lader til at blive et stort tab for det grønlandske samfund. Den uhensigtsmæssige aftale tvinger mig til at stille spørgsmålet, om det siddende Naalakkersuisut har gjort nok i opløbet til aftalens indgåelse.
Kunne have mødtes med Kerry
Vi kan alle huske den noget naive tilgang det afgående Naalakkersuisut havde til Arktisk Råd arbejdet i 2013. Her valgte man at boykotte det vigtigste møde i rådet i to år, og gik dermed også glip af muligheden for, for eksempel, at mødes direkte med USA’s udenrigsminister, John Kerry. En serviceaftale som den netop indgåede om Pituffik forhandles på plads over en lang periode. Der er ingen tvivl om, at Pituffik ville have været et naturligt emne at bringe op over for Kerry ved et møde som det i Kiruna i maj 2013.
Det skete dog som bekendt ikke. Har Naalakkersuisut så ad andre veje sikret sig en mere direkte og klar stemme i forholdet til USA og Thule Air Base? Har man brugt sin stort opslåede nye repræsentation i Washington nok, og har kræfterne på Udenrigsdirektoratet været samlet om denne store og svære forhandling?
Stort fodarbejde foran os
Spørgsmålene står ubesvarede hen. Men der er ingen tvivl om, at Inuit Ataqatigiit vil skære klart igennem og kræve en afdækning af sagen, både gennem Folketinget og direkte fra Nuuk.
Tilbage står et svært brandslukningsarbejde, hvor vi nu skal sikre, at Grønlands krav om fordele fra serviceaftalen skal leveres klart og tydeligt. Vi skal fortsat have praktik- og lærlingepladser i Pituffik, ligesom vi skal sikre, at de skattemæssige indtægter fra basen ikke falder.
Klimainvestering
Derudover er der behov at indgå dialog med den danske statsminister om klimapuljen på den danske finanslov. En lang række af vores anlægsprojekter kunne tænkes samfinansieret med denne klimapulje. Inuit Ataqatigiit har som politik at udbrede vandkraft, også til de mindre byer og bygder.
Grønland er et klima-ikon
Der lyttes til Grønland når det gælder klimaændringer. Vi går allerede forrest internationalt og taler for kampen mod klimaændringer. Den opmærksomhed skal udnyttes. Det, at Grønland i den grad agerer ikon i den internationale klimaændringsdebat gavner i øvrigt også Danmark.
Derfor er også klimainvesteringsfonden, som er nedsat af den danske regering, interessant for Grønland. Vi skal indgå dialog med den danske regering om en lignende fond, andre offentlig-private partnerskabsfonde, eller den egentlige klimainvesteringsfond som mulige finansieringspartnere til klimavenlige projekter i Grønland.
Gensidig respekt for gode partnerskaber
Det er oplagt, at Grønland og Danmark indgår partnerskaber på dette område. Det er oplagt, at vi samarbejder om brugen af vedvarende energi, og sammen går forrest internationalt for øget fokus på klimatilpasning.
Det kræver, at vi kan tale sammen, har respekt for hinanden og i øvrigt har et godt samarbejdsklima. Der er en del at rette op på i forhold til Grønlands troværdighed, også over for vores nærmeste samarbejdspartnere. Det er et arbejde jeg og Inuit Ataqatigiit er klar til at stå i spidsen for.