Beskyttelse af vores fælles natur, for nuværende og kommende generationer, er et af de seks fokuspunkter i den kommunale samarbejdsaftale i Kommuneqarfik Sermersooq. Desuden er flere grønne løsninger omdrejningspunktet i Sermersooqs klima- og energihandlingsplan.
For at mindske mængden af affald, der afbrændes i forbrændingsanlæg, skal affaldssortering dog gøres endnu nemmere – og mere tilgængeligt – for borgere og erhvervsliv i vores kommune. Kommuneqarfik Sermersooq er man i gang med dette.
Kildesortering i gang i Paamiut
I efteråret 2014 blev kildesortering af affald nemlig påbegyndt i Paamiut. Her sorteres i glas, metal, farligt affald, storskrald – og resten til skraldespanden. Forsøget i Paamiut skal evalueres her i 2015 med henblik på at udbrede affaldssortering til resten af kommunen.
Muligt samarbejde med boligselskaberne
Tirsdag den 17. marts 2015 behandledes på årets andet kommunalbestyrelsesmøde i Kommuneqarfik Sermersooq bl.a. et beslutningsforslag fra undertegnede. Rent konkret fremsatte jeg forslag til kommunalbestyrelsen om, at vi bør anskaffe et antal genbrugscontainere til tomme flasker og glas – og ligeledes et antal genbrugscontainere til tomme dåser og aluminium – og at disse containere søges opstillet ved en række Iserit- og INI-ejendomme i kommunen.
Forslaget blev af en enig kommunalbestyrelse sendt til videre behandling i Sermersooqs Udvalg for Anlæg og Miljø, hvor punktet forventes på dagsordenen, når vi mødes i udvalget den 24. marts. På vegne af vores borgere er jeg glad for den brede politiske opbakning til forslaget.
Det var faktisk en af mine gode venner, Salik Hard, som gav mig idéen. Som kommunalpolitiker hører det jo til min opgave at hente inspiration fra de mennesker, jeg møder eller kommunikerer med i min dagligdag.
Vedtages forslaget politisk i Sermersooq, foreslås konkret, at etableringsomkostningerne søges delt mellem kommunen og h.h.v. A/S INI og Iserit A/S efter en fordelingsnøgle. Her har jeg søgt inspiration uden for Sermersooq.
Gode erfaringer fra Qeqqata Kommunia
Qeqqata Kommunia har siden 2013 har nemlig kørt et lignende, succesrigt samarbejde med A/S INI, hvor anskaffelsesomkostningerne til disse typer af genbrugscontainere blev delt fifty-fifty mellem kommune og boligselskab. Det er en god, grøn løsning.
Årsagerne til samarbejdet i Qeqqata var ønsket om, at:
- Nedbringe affaldsmængderne
- Bortskaffe glas og dåser miljømæssigt forsvarligt
- Reducere slagger i forbrændingsanlægget
- Øge brændværdien af det øvrige affald
- Genanvende knust glas i lokalt asfaltværk
Det er åbenlyst, at idéen fra Sisimiut vil kunne implementeres i Sermersooq. Senere kunne fx dagligvarebutikker, restauranter og hoteller, jo kontaktes om eventuelt samarbejde og medfinansiering.
Inuulluaqqusillunga // Med venlig hilsen
Allan Pertti Frandsen, Inuit Ataqatigiit
Ilaasortaq / Medlem af / Kommunalbestyrelsen, Kommuneqarfik Sermersooq
Postadresse: Timerlia 46, 3905 Nuussuaq, Greenland
Mobil +299 598755, apfr@sermersooq.gl, www.facebook.com/ia.pertti
Baggrundsinformation:
Beregninger fra Qeqqata viser, at etableringsomkostningerne (til containerindkøb og skibsfragt af disse) til eksempelvis 20 glascontainere og 20 dåsecontainere ville beløbe sig til cirka 350.000 kroner, mens de årlige driftsomkostninger ville beløbe sig til 80.000 kroner for kørsel, tømning og knusning af glas. Dette regneeksempel dækker anskaffelses- og driftsomkostninger for Nuuk, inkl. Nuussuaq og Qinngorput. De 350.000 kroner vil skulle deles med medinvestorerne.
Jeg vurderer, at ovennævnte beløb på 350.000 kroner – især efter deling af etableringsomkostninger med Iserit og/eller INI – vil kunne findes inden for de nuværende kommunale budgetter. Driftsomkostningerne på 80.000 kroner årligt kan derimod dækkes af en grøn afgift, som pålægges lejerne. For nogen skal jo betale. Og princippet om, at forurener betaler er et godt, grønt princip.
Opmærksomheden henledes på, at der ved genanvendelse af glas på asfaltværket kunne opnås en driftsmæssig besparelse, idet den knuste glas vil kunne fortrænge en del sten, som ellers skulle brydes til formålet. Et sådan genanvendelsestiltag er ligeledes en succes i Sisimut, og vil derfor kunne implementeres i Sermersooq også.