Elbiler kan nedbringe årlig million-import af fossile brænd-stoffer til køretøjer

 Budskaber i denne pressemeddelelse:

  •  Elbiler er fritaget for import- og motorafgift.
  •  Elbiler kan reducere den berygtede bilos i vores byer.
  •  Elbiler klarer vinteren lige så godt som traditionelle biler.
  •  Elbiler i vores vandkraftbyer kører på 100 % vedvarende grønlandsk energi.
  •  Elbiler kan nedbringe årlig million-import af fossile brændstoffer til køretøjer.
  •  Der mangler dog opladningsstruktur i det offentlige rum til elbiler i vandkraftbyerne.
  •  Fortsat fritagelse for import og motorafgift på elbiler er forudsætning for langsigtet succes.

 

I marts 2014 købte jeg min første elbil. Det er mit bedste bilkøb nogensinde. Ikke alene er den CO2-fri, den er også lækker at køre i. Og så har den plads til 4 personer, plus bagage. Desuden klarede den problemfrit den sidste del af vinteren i Nuuk med sne og is. Til trods for, at den er forhjulstrukket, ikke firehjulstrukket.

Flere af mine kolleger og venner har spurgt, om det store opladelige bilbatteri vir-kelig kan klare vores arktiske kulde. Jeg svarer tilfreds, at vinter og kulde højst be-tyder, at jeg “kun” kan køre 90 km på én opladning, mod godt 140 km køreradius på én opladning om sommeren. Men 90 km i Nuuk er jo stadig tilstrækkeligt til 3 – 7 dages privat bilkørsel.

At sne og is skulle skabe problemer for elbiler, passer ikke. Opvarmning af bilens kabine kan dog være utilstrækkelig i visse elbilmodeller. Men, hvis elbilen har luft-varmeveksler, hvilket visse elbil-modeller har, er varmeproblemet løst.

Afgiftsfritagelse og forbrug

Der skal ikke betales importafgift, og heller ingen motorafgift, på elbiler. Afgiftsfri-tagelsen blev i efteråret 2013 forlænget af Inatsisartut, gældende til 1. januar 2018. Det vil sige, kører man i elbil, skal ejeren kun betale for strøm til opladning, samt forsikring (ulykke, ansvar og eventuelt kasko), og almindeligt vedligehold på bilen. På grund af færre mekaniske dele i en elbil bliver antallet af reparationer mindre end normalt.

Under min første måneds kørsel i elbil forbrugte jeg 319 KwH til opladning. Det svarer til et samlet forbrug på 510 kroner, når der er ganget med eltaksten, som er 1,60 kroner per KwH. Mindre elbilmodeller end min har et langt lavere forbrug. Mit forbrug ligger faktisk på samme månedlige niveau som min tidligere benzindrevne, 2

firehjulstrukne bil. Min økonomiske besparelse som elbilbruger ligger derved ude-lukkende i den sparede importafgift og den sparede årlige sparede motorafgift.

Opladning

Opladning af elbilen klarer jeg på min bopæl. Almindelig 220 volt. Med jordstik. En opladning tager maksimalt 8 timer. Dagen inden, jeg fik elbilen leveret, hyrede jeg for 6.500 kroner et lokalt elektrikerfirma til at installere et udendørs elstik på mit skur, og en separat indendørs elmåler. En 12 meter lang forlængerledning fra mit udendørs elstik fører op til områdets parkeringsplads, hvor jeg parkerer min elbil. En meget lavpraktisk opladning, som er rigeligt for mig. Flere af mine venner, der også har elbil, bruger samme opladningsmetode.

Men alle elbilbrugere i Grønland mangler stadig mulighed for at oplade elbiler inden for 30 – 45 minutter på rigtige ladestandere placeret offentligt, fx parkeringspladser ved alle større arbejdspladser og institutioner. Samt ved indkøbscentre, fx Brug-sens parkeringsplads og Nuuk Centers parkeringskælder.

Muligheder og begrænsninger

Min elbil er til privat kørsel. Men erhvervslivet kan også, i en vis udstrækning, være med. ISS i Nuuk anskaffede sig således i september 2013 sin tredje elbil. Det bety-der, at 5 % af virksomhedens bilflåde nu er drevet af vedvarende energi. Til gen-gæld har Taxagut i Nuuk solgt sine to elbiler, fordi taxakørsel kræver for meget vedvarende strøm til fx radiokommunikation og kreditkortautomat. Så, skal der kø-res mere end 90 km om dagen, er elbiler, med den nuværende teknologi, bare ikke den rette løsning. Hybridbiler, som både kører på fossilt brændstof og el, er her den mere miljørigtig løsning frem for traditionelle biler på 100 % fossilt brændstof. Nuup Bussii’s igangværende test af en hybridbus bliver i dén henseende meget in-teressant at følge.

Fossil import for over 1 milliard

I dag vurderes antallet af elbiler i Nuuk til at være under 20 stykker. Når vi dertil lægger, at det samlede antal motorkøretøjer i Nuuk er ca. 4.400, er benzin- eller dieseldrevne biler skyld i meget stor CO2-udledning. Den berygtede bilos i vores byer er og bliver et stort miljøproblem, vi skal have løst. Jo før, jo bedre.

I 2013 importerede vi for hele 909 millioner kroner i gasolier og brændselsolier til Grønland. Dertil skal lægges, at vi importerede for 164 millioner i lette og middel-svære olier, bl.a. motorbenzin. Vores afhængighed af fossile brændstoffer udgør altså stadig en milliardstor post i vores offentlige budgetter.

Over 10 tons CO2 årligt pr. indbygger

Ifølge Grønlands Statistik var vores samlede CO2-udledning i 2012 desuden på hele 577.120 tons. Det vil sige, at vi samlet i Grønland hvert år udleder over en halv milliard tons CO2. Det svarer til over 10 tons CO2 per indbygger i vores land. Derved ligger vores årlige CO2-udledning i Grønland over Danmark, og på niveau med Belgien og Turkmenistan. 3

 

Politiske målsætninger

Samfundets fordele ved elbiler i vores vandkraftbyer er således indlysende: Elbiler gør, at vi sparer import af dyrt fossilt brændstof. Og vi reducerer luftforureningen. Desuden ved vi alle, at vi i de kommende år får hårdt brug for pengene til en vok-sende forsørgerbyrde overalt i vores land, bedre uddannelser af vores unge, flere tidssvarende boliger, m.m. Derfor vil markant flere elbiler i vores vandkraftbyer, hvor energien kommer fra vores egne vedvarende, grønne energikilder, være en kæmpe hjælp til selvhjælp.

 

Om 10 år skal 80 % af samtlige biler i Nuuk være elbiler”

Sådan lød det desuden samstemmende i november 2012 fra daværende medlem af Naalakkersuisut Jens B. Frederiksen og vores borgmester i Kommuneqarfik Sermer-sooq, Asii Chemnitz Narup. Et ambitiøst politisk mål, som kræver større fokus og større politisk opbakning, end vi hidtil har set.

Beskyttelse af miljøet er desuden ét af de seks fokusområder i IA’s og Demokrater-nes kommunalpolitiske samarbejdsaftale 2013 – 2017. Samtidig lyder ét af de seks indsatsområder i samme samarbejdsaftale sådan: ”

Et bæredygtigt miljø, hvor vi beskytter ressourcer og natur – også for kommende generationers skyld“. Under dette indsatsområde er det nævnt, at vi vil fortsætte samarbejdet om test af elbi-ler.

Så inden vi får gjort 80 % af vores bilpark CO2-fri i Nuuk, og senere vores andre vandkraftbyer i Grønland, har vi stadig en meget stor, fælles samfundsopgave foran os.

Elbil-strategi nødvendig

Som kommunalbestyrelsesmedlem sidder jeg i Kommuneqarfik Sermersooqs An-lægs- & Miljøudvalg. I november 2013 har jeg derfor fremsat forslag om, at der udarbejdes en opladnings-infrastruktur-strategi for elbiler i vores vandkraftbyer. I tilfælde af politisk vedtagelse i Kommunalbestyrelsen kan vi derved sammen tage et stort og afgørende skridt i den rigtige, grønne retning. For vores fælles miljøs skyld.

Jeg opfordrer hermed til fortsat diskussionen om, hvordan vi kan fremme brugen af elbiler i vores vandkraftbyer, som er de beboede steder i vores land, hvor det giver miljømæssig og økonomisk mening at anvende dem.

 

Inuulluaqqusillunga // Med venlig hilsen

 

Allan Pertti Frandsen, Inuit Ataqatigiit

 

Ilaasortaq / Medlem af / Kommunalbestyrelsen, Kommuneqarfik Sermersooq

Postadresse: Timerlia 46, 3905 Nuussuaq, Greenland

Mobil +299 598755,

apfr@sermersooq.gl, www.facebook.com/ia.pertti