Pressemeddelelse
Det kræver ændringer for skabe økonomisk råderum til dem der har mindst
Der er kritik over de ændringer i beskatning der blev indført sidste år, hvor arbejdsfrie goder beskattes hårdere fri bil, internet, telefon osv.
Ændringerne er i tråd med Inuit Ataqatigiits politik, nemlig om at skabe mere lighed og mere råderum til dem der har mindst.
Der skal ikke være i tvilv om at Inuit Ataqatigiit arbejder for at skabe mere råderum i økonomien – hos dem der har mindst. Det kræver at dem der har mest giver lidt mere, da vi ikke ønsker at hæve skatten på arbejde, -så derfor ser vi meget naturligt på de arbejdsfri indkomster/goder.
Det virker ikke uretfærdigt på os, at man beskattes hvis man har en fri bil eller får betalt sin mobil. Hvis man ikke ønsker dette kan man jo vælge den fra.
Når vi laver regler bliver de nødt til at være lidt firkantede. Så ja, du bliver beskattet af den mad du får gratis på dit arbejde, hvis du spiser der. Det er et gode du får og som du ellers vil skulle betale selv. Vi kan altid se på reglerne og vurdere om de fortsat er retfærdige, men vi kan ikke gå på kompromis med at nogen skal være med til at betale for samfundets kerneydelser og for det stigende antal ældre, som vi også ønsker får en god alderdom. Dette hænger nøje sammen.
Lad os præcisere at man ikke beskattes af sin første feriefrirejse, men af den anden. Det vil sige at man skattefrit kan få een frirejse om året betalt af sin arbejdsgiver. Og i forbindelse med finansloven skrottede vi den nye regel om at man beskattes hvis man holder 5 dage fri i forbindelse med en tjenesterejse. Det vil sige at reglerne for feriefrirejser er helt de samme som de har været de sidste tyve år.
Hvordan vi hiver penge ind fra skatter og afgifter skal vi debattere i skattereformarbejdet. Inuit Ataqatigiit går ind for et mere retfærdigt skattesystem, og vi arbejder for at dem med laveste indtægter får mere mellem hænderne.
Vi skal tør at være realistiske. Vi ved at der bliver flere ældre og vi ved at folks forventninger til offentlige er rimelige og bliver ved med at stige. Derfor skal vi sikre gratis uddannelse, gratis sundhedsvæsen, penge til servicekontrakter osv. – de penge kommer fra folket og fra afgifter og fra bloktilskuddet og EU.
Vi tager ansvaret for vores beslutninger og tager de svære prioriteringer, alt andet vil være uansvarligt.
Agathe Fontain,
Inatsisartut gruppens politisk ordfører