Cyber er den nye platform for krigsførelse

Cyberangrebet på Kommune Kujalleq viser med alt tydelighed, hvor vigtigt det er vi styrker vores digitale sikkerhed, også kommunalt.

Inuit Ataqatigiit går til valg på, at vi afsætter 10 mio. kr. til kurser og øvelser for at højne viden i virksomheder og i det offentlige om mulighederne for cyberangreb. Vi kan forebygge cyberangreb, men ikke hindre dem.

I Folketinget har vi løbende online kurser om phishing mails, ransomware mv. fordi vi også er særligt sårbare overfor hacker- og cyberangreb. Jeg har også en sikkerhedsboks til min mobiltelefon på mit kontor, da vi får fortrolige oplysninger, som skal beskyttes. Det er det nye normale, at folkevalgte, myndigheder og virksomheder kan angribes og det skal vi højne bevidstheden og viden om herhjemme.

Men kurserne, som f.eks. PET har afholdt i vores land er ikke tilpasset vores forhold  og det er derfor vigtigt, at kurserne sker på grønlandsk og ud fra en grønlandsk kontekst.

Der er to overordnede former for cyberangreb, som vi bør være opmærksomme på.

Ved ransomware angriber man en virksomhed på grund af økonomiske interesser, hvorigennem  virksomheden afpresses for penge eller oplysninger.  Så er der cyberangreb, der sker på grund af politiske interesser, hvor ikke-venligtsindede lande angriber for blande sig politisk eller for  få adgang til hemmelige oplysning, som de kan bruge til at afpresse vores land med. Begge angreb er en trussel for vores samfund, og der er behov for at den digitale sikkerhed øges.

Udover kurser, så går Inuit Ataqatigiit til valg på, at der skal afsættes midler til øvelser på tværs af myndigheder. Derudover mener vi, at der bør være adgang til at grønlandske virksomheder kan søge tilskud til IT-sikkerhedsvurdering i Danmark.

Af Aaja Chemnitz, Inuit Ataqatigiit