Vigtige overvejelser fra Økonomisk Råds om folkeskolen

Asii Chemnitz Narup, medlem af Inatsisartut og ordfører for finans:

I Grønlands Økonomiske Råds seneste rapport sættes der et særligt – og helt nødvendigt – fokus på vores folkeskole.

Rapporten peger dels på velkendte problemer, fx med for mange unge, der ikke kommer længere i uddannelsesforløbet end folkeskolen, og uligheden i uddannelse, der forplanter sig til generel ulighed i samfundet. Rapporten efterlyser også nogle nye kriterier for at vurdere skolen.

Asii Chemnitz Narup, IA’s ordfører for finans, siger:

-Jeg er helt enig med Økonomisk Råd i, at vores uddannelsespolitik bliver helt, helt afgørende for at vi har kvalificerede medarbejdere nok til landets arbejdsmarked – og dét kræver at vi starter med folkeskolen. Langt flere skal gennemføre en ungdoms- og siden videregående uddannelse, men det starter med at man forlader folkeskolen med både kompetencerne og lysten til at komme videre i uddannelsessystemet.

-Jeg deler og Grønlands Økonomiske Råds bekymring over, at vores skoler har så forskellige muligheder og niveauer, afhængig af hvor man bor i landet. Det nytter ikke noget og det kan ikke passe, at fordi du er født i en mindre bygd, at så er du afgørende ringere stillet når du afslutter skolen. Alle vores unge skal kunne nå et niveau der sætter reelt i stand til at gå videre med en ungdomsuddannelse. Ellers sætter vi dem bagest i køen til fremtidens arbejdsmarked, allerede inden de er myndige. Det er spild af et ungt liv og spild af muligheder, både for den unge og for os som samfund.

-Vi må derfor ind os se på hver enkel skole – både hvad de gør godt og hvor det halter. De gode erfaringer skal vi tage i brug andre steder. Og vi skal sætte målrettet ind, der hvor skolerne har udfordringer.

-Og så skal vi, som Rådet foreslår, styrke kontakten mellem skolerne og det lokale erhvervsliv, så de unge får erfaringer der kan lette valget, når de skal vælge ungdomsuddannelse. Så kan de få en bedre idé om hvad de kunne tænke sig – eller ikke tænke sig – at beskæftige sig med i fremtiden.

-Det er også vigtigt at skolerne i fremtiden får nogle konkrete bud på forbedringsmuligheder, hvilket stiller krav til tilsynet og den praksis vi har haft, som nok adresserer problemerne – men ikke peger på løsningsforslag. Her kan vi gøre mere for at hjælpe skolerne videre – i tæt samarbejde mellem myndigheder, skole, forældre og lokalsamfundet.

-I Inuit Ataqatigiit er vi glade for rapportens grundige og relevante kortlægning af Grønlands økonomiske situation og fremtidige udfordringer, slutter Asii Chemnitz Narup.