Erik Jensens splittelse er farlig for Grønland

Af Charlotte Ludvigsen, Borgmester (IA), Kommuneqarfik Sermersooq

Erik Jensens splittelse er farlig for Grønland

Erik Jensen er som formand for Siumut ved at genoplive en af de helt gamle og helt store skillelinjer i vores land – Nuuk overfor resten af Grønland. Jeg synes det er en farlig splittelse, når vores land har brug for sammenhold og samarbejde i stedet for opsplitning og konflikt.

Vi bor 56.000 mennesker i Grønland, det er ikke ret mange internationalt set. Vi er derfor nødt til at holde sammen og se på hvordan vi i fællesskab kan gøre samfundet bedre. Man kan sige det sådan, at vi i stedet for at skændes om stykkerne i kagen, skal gå sammen om at gøre kagen større så der er nok til alle.

Derfor bliver jeg også rigtig ærgerlig over den konflikt Erik Jensen arbejder for at skabe her i landet. Den nye Siumut-formands målsætning er ikke at skabe bedre forhold for alle i landet, men derimod at opdyrke splittelsen i mellem de forskellige områder og befolkningsgrupper.

Jeg er fuldstændig enig med Erik Jensen i, at kommunerne skal have overdraget mere ansvar og at vi skal udvikle alle dele af samfundet og at vi skal have fokus på alle bosteder i landet. Dette gøres dog ikke bedst ved at lægge bånd på Nuuks udvikling igennem budgetlov og udflytninger. Det gøres ved at skabe en større kage og fordele den fair. Det er det vi prøver på i Sermersooq. Vi laver et nyt krisecenter og snart et nyt bræt i Tasiilaq, og vi har reduceret ledigheden i Paamiut med 25 procent i det seneste år, og dette er blot et par eksempler ud af mange på indsatser udenfor Nuuk. Det har vi gjort samtidig med at Nuuk også udvikler sig, det er nemlig den bedste måde at skabe et godt og rigt samfund på – ved at udvikle i fællesskab fremfor at splitte os op.

Som skatteboger i Nuuk bliver jeg irriteret over at blive beskyldt for at være usolidarisk. Vi med stolthed bidrager i højt grad til resten af landets udvikling. Hvert år betaler vi omkring 300 millioner kroner i direkte udligning til de øvrige Grønland og hvis vi tager den overpris som Nuuk-borgere betaler i EL, vand, varme, fragt, telefoner og internet for at holde priserne nede i de øvrige bosteder, så ligger Sermersooq’s bidrag omkring 1 milliard. Nuuk som hovedstad løfter altså resten af landet og det vil blive sværere for os hvis så stort antal arbejdspladser flyttes ude af byen.

Vi har tidligere under andre Siumutformænd oplevet denne splittelse i fuldt flor, og det er bestemt ikke noget jeg ønsker tilbage. Det skabte splid i samfundet, det skabte forvirring i internationale samarbejder og det fik mange borgere til at føle sig mærkeligt og forkert til mode.

Vores land har brug for ledelse der samler os og skaber udvikling alle steder i såvel byer som bygder. Vores land har brug for at vi sammen møder globaliseringen og den øgede udenlandske interesse i Grønland. Vi kan umuligt som land være en dygtig international forhandler og velfærdsstat, hvis vi samtidig skal skændes internt i stedet for at holde sammen. Jeg vil derfor opfordre Erik Jensen til at skabe sammenhold, og til at arbejde for at udvide kagen, i stedet for at pege fingre af den positive udvikling i Nuuk som kommer hele landet til gode i form af skatteindtægter og nye virksomheder.

Jeg vil i hvert fald gøre mit bedste for at vi holder sammen i stedet for at splitte os.