Naalakkersuisut har ikke modet til at møde befolkningen

Af: Sofia Geisler, Inuit Ataqatigiit, Erhvervs- og Råstofudvalg, næstfm.

Naalakkersuisut har ikke modet til at møde befolkningen

Naalakkersuisut har valgt ikke at være tilstede under borgermøderne i Sydgrønland. I stedet har Naalakkersuisut valgt at sidde bag skrivebordet, og følge møderne på afstand via de elekroniske medier. Naalakkersuisut sender deres embedsværk afsted, og embedsmænd skal sammen med det selskab, der søger om at udvinde uranholdige mineraler, fortælle hvorfor Naalakkersuisut støtter en mine af sådan karakter, at vi ikke kan forvente at få den sydgrønlandske landskab tilbage som den vi kender i dag.

Embedsmænd og selskabet skal fortælle borgerne udefra den forudsætning, at Naalakkersuisut ønsker at åbne en mine i Kuannersuit. Embedsmænd og selskabet kommer til at repræsentere Naalakkersuisuit under borgermøderne. Embedsmænd kommer til at være ligeså ansvarlige som Naalakkersuisut.

Det sker fordi Naalakkersuisut ikke har modet til at møde befolkningen. Ansigt til ansigt, og forsvare Naalakkersuisuts holdninger, og svare på kritiske spørgsmål.

Naalakkersuisut: I ønsker ikke at stå ansigt til ansigt med de mennesker, minen kommer til at påvirke på godt og ondt. I har ikke modet til at forsvare jeres beslutninger. I sender et signal om, at befolkningens holdninger og meninger, det rører faktisk ikke jer. Befolkningens holdninger og meninger, det lægger I faktisk ikke det helt store betydning i.

Derfor må befolkningen i Sydgrønland tage til takke med embedsmænd, der bliver sat til at forsvare jer, og det selskab, som gør alt for at tegne et billede af at en mine i Kuannersuit er den bedste løsning.  

Må vi igen erindre Naalakkersuisut, at det i loven[1] står, at høringsperioden skal forlænges, såfremt det ikke er muligt at gennemføre de offentlige høringer på en hensigtsmæssig måde, eller Naalakkersuisut ikke kan deltage i møderne. Vi ser derfor frem til en forlængelse af høringsperioden.

Eller noget der er endnu bedre. Nemlig at stoppe det uforsvarlige projekt, der både skaber utryghed og splittelse i samfundet.


[1] Inatsisartutlov nr 6 af 8 juni 2014 om ændring af inatsisartutlov nr 7 af 7 december 2009 om mineralske råstoffer og aktiviteter af betydning herfor råstoflovenTidlig borgerinddragelse og offentlig høring.pdf, §87b, stk. 3.