Inuit Ataqatigiit i Kommune Kujalleq: Vi vil på det allerkraftigste opfordre til, at høringen bliver indstillet

Af: på vegne af folkevalgte for Inuit Ataqatigiit i Kommune Kujalleq, Stine Egede

Inuit Ataqatigiit i Kommune Kujalleq:  Vi vil på det allerkraftigste opfordre til, at høringen bliver indstillet

En så alvorlig høring skal flest mulig mennesker have mulighed for at kunne deltage i. I disse tider hvor der er begrænsninger for forsamlingsfriheden er der fast sat regler for 1 person hvor hver 4. kvadratmeter, hvilket betyder, at kun et begrænset antal mennesker kan komme til møder. I Naalakkersuisuts planer kan vi konstatere at de kun har planer om at afholde et enkelt møde pr. sted, dvs. i Narsarsuaq, Qassiarsuk, Igaliku, Narsaq og i Qaqortoq. Vi kan under ingen omstændigheder acceptere Naalakkersuisuts forsøg på at løbe rundt om hjørne med borgernes demokratiske rettigheder.

Vi kan end ikke sikre, at de landbrugere der er i nærheden og omkring Kuannersuit kan møde op til høringsmøderne, idet der nu i Sydgrønland er store problemer med at kunne rejse til lands på grund af islæg på jordoverfladen, og i den periode hvor høringsmøderne bliver afholdt, kan fåreholderne ikke uden videre tage væk fra deres får, fordi de skal fodre deres dyr.

Hvis Naalakkersuisut ikke indstiller høringsrunden, så vil de selv bryde kapitel 18A, § 87 B, stk. 3. Denne indeholder en bestemmelse om at man i høringer skal inddrage implicerede og borgere der bor i umiddelbar nær mineområdet.

Hvis Naalakkersuisut skal udføre et fyldestgørende arbejde, må de midlertidigt indstille høringsruden, indtil coronarestriktionerne bliver ophævet.

Derudover har vi bemærket, at Naalakkersuisut ikke agter at besøge borgere i den sydlige del af regionen. Denne handling får en til at tænke, at Naalakkersuisut behandler hele befolkningen ligeligt i forhold til Kuannersuit-projektet. 

Inuit Ataqatigiit i Kommune Kujalleq vil på det allerkraftigste opfordre til, at alle af landets borgere bliver hørt i denne meget alvorlige sag. For spørgsmålet omhandler ikke blot borgerne i Narsaq og Qaqortoq og deres omegn samt fåreholdere, sagen omhandler hele samfundet som vil blive pålagt byrder til det uendelige.

Hvor længe kan man forsvare opretholdelsen af A/S Neqi, Inuili, Royal Greenlands fiskeproduktionsanlæg? Hvordan vil man støtte fiskerne, når de begynder at få indtægtstab? Vil fåreholderne får erstatsningsboliger der hvor de flyttes og modtage erstatning for tab af erhvervsmulighed? Vil de borgere der flytter væk fra byen få erstatning for deres boliger?

Disse er blot eksempler på de spørgsmål der vil blive rejst, hvorfor det er yderst påtrængende at flest mulige borgere har mulighed for deltagelse. 

For de der blev fremlagt gennem VSB og VVM rejser flere spørgsmål end svar.

Kære Formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen; vi appellerer indtrængende til dig om at du deltager i en udvikling af en forsvarlig erhvervsinitiativ  i Kommune Kujalleq, for om 36 år, når brydningen er bragt til ophør og jorden er helt ødelagt, når fåreholdererhvervet og fiskeriet i nogle af stederne i Sydgrønland er saga blot, vil de overskud som andre har tjent, ikke komme os til gavn.