Uklarhed indenfor forvaltning af fiskeriet må stoppe

Uklarhed indenfor forvaltning af fiskeriet må stoppe

Den seneste tid vokser debatten om fiskeriet. Det er på tide, at man politisk tager sagen alvorligt og lytter til hinanden.

Fiskeriet er landets erhvervs- og økonomiske grundsøjle. Forvaltningen af fiskeriet er nødt til, at være bedre og Naalakkersuisut arbejde indenfor området i ‘blinde’ må stoppes. Dette for at sikre, at vi i dag og ikke mindst i fremtiden har en stabil og fremtidssikret fiskerierhverv. Tilmed er det på tide, at Naalakkersuisuts lukkede arbejdsgange om fiskeriet erstattes med en åben og inddragende arbejde.

Tiden er til, ikke kun politisk, at fiskeriet med bæredygtighed, som fundament forvaltes på en ny måde end det der er gældende i dag. Her kan man ikke komme udenom, at samarbejde om målet. Derfor er det vigtigt, at vi samarbejder om fiskeriloven for, at skabe en fremtidssikret fundament for erhvervet. En stærk fiskerierhverv, som stadigvæk er med til, at løfte velfærdssamfundet, er det som Inuit Ataqatigiit gerne vil skabe. Bæredygtighed, vækst både økonomisk og samfundsmæssigt er det muligheder, der må være i centrum.

Inuit Ataqatigiit kræver, at Naalakkersuisut nu starter en process, hvor fisker og fangerne med deres organisationer og lokalforeninger, Naturinstituttet, politiske partier, kommunerne, erhvervslivet og ikke mindst SIK mv. , er med i arbejdet for fiskeriets fremtid. Dette for at fremtidssikre fiskeriet og skabe en langtidssholdbar fiskerilov med stærk forankring i samfundet. Inuit Ataqatigiit efterlyser en større samarbejde i landet og håber derfor, at et godt samarbejde nu kan skabes.

Vi kan ikke give banker, erhvervsliv og andre skylden. Det er os, der må tage ansvar og tage arbejdstøjet på.

Múte B. Egede

Formand for Inuit Ataqatigiit