IA: nu er det Grønlands tur

IA: nu er det Grønlands tur

Inuit Ataqatigiits folketingsmedlem, Aaja Chemnitz Larsen, slog til dagens sættemøde med finansminister Nicolai Wammen (S) på tromme for bedre løn til politi- og anstaltsbetjente, børnehuse til børn udsat for seksuelle overgreb og et forskningsinitiativ med fokus på udenrigs- og sikkerhedspolitik.

I dag var Inuit Ataqatigiits folketingsmedlem til første sættemøde med finansminister Nicolai Wammen om næste års finanslov. Den politiske sæson er nu for alvor i gang med forhandlingerne om hvordan pengene skal fordeles næste år.

Øverst på Aaja Chemnitz Larsens prioritetsliste er et rekrutterings- og fastholdelsestillæg til politi- og anstaltsbetjente, børnehuse med behandling til børn udsat for seksuelle overgreb samt et forskningscenter, der sikrer Grønland en større udenrigs- og sikkerpolitisk vidensbase og på sigt en stærkere plads i Verden.

”Fra Inuit Ataqatigiits side har vi prioriteret at komme med konkrete forslag til, hvordan vi løser de udfordringer vi i dag står med i Grønland. For det første vil vi gerne have et løft af politi- og anstaltsbetjentes lønninger, vi mener stadig der skal være lige løn for lige indsats. Vi peger også på børnehuse, så hjælpen centreres omkring børn udsat for seksuelle overgreb. Børnene bør ikke agerer kastebold i systemet, de skal kunne henvende sig ét sted, hvor alle myndigheder er repræsenteret. Som en tredje ting ønsker vi et forskningscenter tilknyttet Ilisimatusarfik, der samler og udvikler viden om Grønlands udenrigs- og sikkerhedspolitik. Arktisk forskning mener vi bør forankres i Grønland.” lyder det fra folketingsmedlemmet.

Rekrutterings- og fastholdelsestillægget er nødvendigt for at politibetjente og anstaltsbetjente vælger at blive i deres job. De er nøgleaktører i håndteringen af kriminelle handlinger og skal sikre tryghed i det grønlandske samfund. Lige nu ser vi en anstalt, som er nødt til at lukke afdeling ned, fordi statsansatte i Grønland får omkring 4.500 kr. mindre i lønningsposen end deres danske kollegaer. Det er centralt vi får den situation vendt. Inuit Ataqatigiits folketingsmedlem lægger derfor massivt pres på Regeringen for, at der findes en politisk løsning på rekrutterings- og fastholdelsesudfordringerne.

På mødet understregede Aaja Chemnitz Larsen også behovet for en landsdækkende kortlægning af seksualforbrydelser på børn og unge i Grønland. Der er lavet en for Tasiilaq, men hvad med resten af landet? Kortlægningen kan bidrage til at identificere sociale undtagelseszoner og målrette initiativerne på socialområdet. Forskellige lokale udfordringer på børne- og ungeområdet kræver også lokalt målrettede indsatser og første skridt er en kortlægning.