Den kommende fiskerilov var blot et valgflæsk for Siumut

Den kommende fiskerilov var blot et valgflæsk for Siumut                          

Den kommende fiskerilov var et valgtema, alle under valgkampen tog op som et vigtigt tema, som skal arbejdes med politisk. Valget er afholdt, det politiske arbejde er god i gang, men indtil nu har Naalakkersuisut og deres støtteparti ikke kommet med klare udmeldinger omkring sagen. Da det er uklart hvad dette skyldes, er der politisk usikkerhed om denne vigtige sag.

Hvad vil Naalakkersuisut gøre med den kommende fiskerilov? Hvilke forberedelser skal de mange fiskeri på kysten gøre, og hvilke klare planer har Naalakkersuisut for fiskernes fremtid? Da fiskerierhvervet er grundlag i vores lands økonomi, beskæftigelsen og livsvilkårene for befolkningen, skal der ved inddragelse af de berørte parter være en sikker, grundig og omfattende høringsproces.

Er det ikke på tide, at Naalakkersuisut kommer med klare kommentarer til dette arbejde, som man har været længe om, og om hvilken der ikke har været klare udmeldinger. Hvordan arbejder Siumut, som er det ledende parti i Naalakkersuisut, og som har et medlem som Naalakkersuisoq for Fiskeri og Fangst, med sagen? Årene går, og det er ikke længere noget nyt med snakken om, at man skal handle. Af hvilken grund fremlægger Naalakkersuisut ikke noget om den omfattende sag?

Inuit Ataqatigiit har fulgt tæt med, og har arbejdet for at der skal ske en afdækning af forholdene, for at sikre, at fiskeriloven ikke hastes igennem. Vi afventer genoptagelse af sagen, da arbejdet først kan genoptages når Naalakkersuisut fremlægger forslaget til fiskeriloven. Det er vigtigt at man ikke skader de produktive fiskere, som er grundlaget for vores økonomi her i landet. Inuit Ataqatigiit efterlyser informationer om sagen, da vi er forpligtet til ikke at sjuske med sagen.

I henhold til § 37 i forretningsordenen har vi stillet spørgsmål til Naalakkersuisut. Indtil i dag har de ikke givet klare svar om hvornår og med hvilken arbejdsmetode de vil arbejde med sagen ved inddragelse af alle berørte parter. Inuit Ataqatigiit er lydhør over for de mange, der efterlyser oplysninger om sagen, og vi forstår fuldt ud deres efterlysning. Inuit Ataqatigiit anser det som vigtigt, at i det mindste Naalakkersuisoq for Fiskeri eller Formanden for Naalakkersuisoq melder ud om det vigtige spørgsmål.

Som vi har nævnt, er det en omfattende sag. Da sagen vil berøre alle aspekter i samfundsudviklingen. Hvis fiskerne skal kunne drive deres erhverv stabilt, skal arbejdet ikke forhastes og der skal gives god tid. Men selvom nogle fiskere gerne vil videreudvikle, bliver de bremset af usikkerheden om, hvilke konsekvenser det kommende lov vil have i fremtiden.  Det er bekymrende, at Naalakkersuisut overfor de berørte ikke har givet klare fingerpeg om retning for og de ikke har fastsat tidsramme for arbejdet med det kommende lov,

På vegne af Inuit Ataqatigiit kræver vi, at Naalakkersuisut og deres samarbejdspartnere giver klare informationer om, hvor man vil påbegynde arbejdet med sagen. De mange spørgsmål til departementerne bliver besvaret enkeltvis, og de kan ikke give klare svar om, hvornår man vil begynde at se på den kommende lov eller om man har henlagt sagen. Usikkerheden skal stoppes nu. Det er på tide Naalakkersuisut styrer landet ved at vise ansvarlighed og angive retningen for udviklingen. Vi kan kun håbe, at Naalakkersuisut snarest vil komme med klare udmeldinger om den kommende fiskerilov, for at løse usikkerheden i samfundet og som har skabt mange spørgsmål.

Inuit Ataqatigiit

Politisk ordfører

Aqqaluaq B. Egede