Det er på tide, at Naalakkersuisoq for Sociale anliggender og Formanden for Naalakkersuisut melder tydeligt ud.

Det er på tide, at Naalakkersuisoq for Sociale anliggender og Formanden for Naalakkersuisut melder tydeligt ud.

Uenighederne imellem de private døgninstitutioner og departementet har nu varet længe. De hindringer som departementerne sætter for de private døgninstitutioner må stoppes så hurtigt som muligt. Hvis arbejdet med de anbragte børn, med barnet i centrum, skal fortsætte, må Naalakkersuisoq for Sociale anliggender, Martha Abelsen, som den ansvarlige sætte tingene på plads.

Fra Inuit Ataqatigiit finder vi det meget vigtigt, at man sikrer at børnenes rettigheder overholdes. Dette betyder også, at man skal høre børnenes ønsker for deres vilkår. Børnenes rettigheder skal ikke kun være nedfældede på skrift, men skal også følges ved, at man lytter til deres ønsker.

Det bekendtgørelse om døgninstitutionerne, som blev til uden en tilstrækkelig høring, og som Naalakkersuisut tog afsæt i sidste år, bliver nu brugt til at styre de private døgninstitutioner. Bekendtgørelsen sætter grænser for, at døgninstitutionerne kan finansiere udviklingstiltag. Og Bekendtgørelsen er skyld i, at der nu er uoverensstemmelser imellem de private arbejdspladser og departement. Dette er virkelig dårligt og utilstedeligt

Hvorfor lukker Naalakkersuisut øjnene for, at redegørelsen blev til uden en høring hos de private døgninstitutioner, og nu skaber alle disse problemer? Hvorfor fastholder Naalakkersuisut den situation, hvor et godt samarbejde er blevet skadet? Hvad er grunden til, at Naalakkersuisut tillader, at de som tager sig af de børn som har behov for hjælp, skal styres fra departementet for Sociale Anliggender? Hvorfor ser man ikke først og fremmest på børnenes vilkår, men med krav om bestyrelser sætter sig på at bestemme, hvordan og af hvem disse private døgninstitutionerne skal styres?

Det er på tide at Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender og Formanden for Naalakkersuisut giver os en forklaring ift. de private døgninstitutioner. Hvis ikke der rettes op på bekendtgørelsen, vil problemet og stridighederne aldrig blive løst. Arbejder man henimod at disse private døgninstitutionerne skal lukke i fremtiden? Eller hvad sker der?

Naalakkersuisut kender til problemet. Det kan ikke accepteres, at Naalakkersuisut før valget, bare blev ved med at love en løsning. Ord og handlinger hænger ikke sammen. For man har ikke rettet op på det. Og ressourcer som skulle bruges til børnene, bliver istedet brugt på disse uoverensstemmelser. Har dette mon været hensigten fra Naalakkersuisuts side? For Naalakkersuisut kræver jo at få indflydelse på hvordan disse institutionerne skal styres. Dette kan ikke accepteres, og må betegnes som et tilbageskridt.

Der er ved den nye bekendtgørelse en større fare for – hvis det børnehjemmene stopper, at opgaven tilfalder de allerede hårdt ressourcepresset kommuner, også de økonomiske omkostninger dasangående. Hvis vi ikke skal tabe de vigtige ressourcer for de mange børn som har behov trygge rammer og udvikle sig i er der behov for rettelser nu.  Der skal fra Naalakkersuisut side en markant forbedring ske omkring samarbejdsånden samt forståelsesramme mellem det offentlige og private aktører på området. Børns behov for gode rammer og tryghed bliver hårdt ramt ved det dårlige klima bekendtgørelsen har skabt. Jeg opfordrer Naalakkersuisut om at rette op på det dårlige samarbejdsklima man har skabt.

Det er nødvendig med en præcisering fra Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender og Formanden for Naalakkersuisuts side. De respektive departementer har ansvaret for, at man i modsætning til nu får et godt samarbejde med de private døgninstitutioner, og dermed får et velfungerende system for børnene. Er der løsninger på vej? Er det et politisk ønske, at de private arbejdspladser skal styres fra departementet?

Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender og Formanden for Naalakkersuisut, i må komme med en udmelding om hvad der skal ske for de private arbejdspladser i de kommende måneder. I må melde ud, om i vil bibeholde den bekendtgørelse, som har skadet et ellers godt samarbejde. Bekendtgørelsen kan skade servicen overfor børnene og de døgninstitutionerne, som har viljen til at blive private. I må komme med et svar, og have en klar udmelding om, hvilken fremtid man skal forvente.

Inuit Ataqatigiit

Politisk ordfører

Aqqaluaq B. Egede