Vi skal videreudvikle sundhedsvæsenet

Vi skal videreudvikle sundhedsvæsenet

Fra Inuit Ataqatigiit’s side vil vi arbejde for, at antallet af patienter, der bliver behandlet i Danmark bliver nedbragt og i stedet vi i Grønland behandler flere patienter. Selvom det vil betyde flere udgifter. Vi tror på, at i en overskuelig fremtid vil de penge vi idag bruger til at sende patienter over atlanten og retur, kan blive brugt i eget system til fordel for mange flere.

Vi skal sikre en behandling i trygge omgivelser.

De fleste bør have mulighed for, at blive behandlet i trygge omgivelser, uden at forlade landsmænd, sproget og ikke mindst, maden man er vant til.

Hvis der etableres flere pladser i hospitalet i landet, vil ventelisten for bl.a. patienter, der skal have ny hofte og knæ blive nedbragt. Den sidste information vi har fået er, at manglen på læge ikke er problemet, men derimod manglen på pladser.

Vi skal hurtigst arbejde for, at så vidt muligt de fleste behandlinger, kemoterapi, scanninger eller kontrol af kræftpatienter skal foregå her i landet.

Heldigvis bliver de fleste patienter med brystkræft behandlet i Grønland i dag. Men der er nogen, der gentagne gange bliver sendt til Rigshospitalet, selvom de kan blive behandlet uden at forlade Grønland hvis vi reformerer og der bliver afsat nok midler til området. De fleste, der er blevet behandlet med kemoterapi ved, hvor svag kroppen bliver af kemoterapien, og disse rejser i mange timer over Atlanten. Og de bruger mange dage til at komme over rejsen.

Patienthjemmet i Danmark er allerede for lille, selvom den blev etableret for bare nogle år siden. Vi skal lave udvikling her i landet og lade pengene arbejde her.

I en så vigtig opgave er vi i Inuit Ataqatigiit parat til at være med til finde finanseringen ved et bred forlig.

Stine Egede, Inuit Ataqatigiit

Sundshedsordfører

Tlf. 493214