Naalakkersuisut opfordres til at støtte indsatsen i Avanersuaq

Naalakkersuisut opfordres til at støtte indsatsen i Avanersuaq

Der er ingen tvivl om, at der er brug for en særlig indsats i Qaanaaq og Avanersuaq for at sikre, at vi lever op til Børnekonventionen. Vi vil fra Inuit Ataqatigiit gøre klart, at vi mener det er nødvendigt at Naalakkersuisut og Avannaata Kommunia indgår i et samarbejde for at sikre dette, og at støtten går ud over socialområdet og inddrager alle andre områder også.

Efter at have læst MIO’s rejserapport fra Qaanaaq vil vi fra Inuit Ataqatigiit understrege, at der er behov for en særlig indsats. Vi er glade for, at MIO har viderebragt budskaberne fra borgere og særligt børn i Qaanaaq. Ikke mindst er vi taknemmelige for, at MIO gennem sit gode arbejde peger på de forhold, der skal rettes op.

Budskaberne er fuldstændig klare. Vi skal handle, og vi skal løfte i fællesskab.

Bredere indsats, også for forældre

Derfor mener vi det er vigtigt, at Naalakkersuisut klart og tydeligt melder deres støtte til en særlig indsats i Avanersuaq, ligesom man har gjort sammen med Kommuneqarfik Sermersooq om indsatsen i Tasiilaq. Alle sagsområder skal inddrages og vi skal i fællesskab sikre, at de tiltag der søsættes forankres lokalt. I den forbindelse er vi glade for at læse, at MIO møder mange gode kræfter og ressourcer i Qaanaaq. Det er disse lokale ressourcepersoner som skal være det faste anker lokalt, så de indsatser der igangsættes bliver permanente.

Nu skal vi sikre, at der også sikres støtte til de mange forældre som har behov for støtte. Vi skal sikre passende boliger, en mangfoldighed af jobs og henvendelsesmuligheder for de som har brug for rådgivning, også inden familien bliver socialt udsat.

Oprindelige folks rettigheder skal anvendes

Vi bider fra Inuit Ataqatigiit mærke i, at MIO i denne rejserapport aktivt inddrager ikke blot FN’s Børnekonvention, men også FN’s Deklaration om oprindelige folks rettigheder. Det er helt rigtigt set af MIO. Vi er i Inuit Ataqatigiit virkelig glade for, at vi endelig ser en praktisk anvendelse af FN Deklarationen om oprindelige folks rettigheder her i landet. Det er netop det deklarationen er til for, og det er vores eget ansvar at sikre, at vi også her i landet lever op til de rettigheder, vi selv har kæmpet for i FN’s gange og store mødesale.

En udfordring vi skal tage seriøst

Vi har et stort arbejde foran os for at sikre, at vores indsatser rent faktisk er praktisk anvendelige lokalt. Vi skal anerkende, at Avanersuaq, og også Østgrønland, er anderledes en Vestgrønland, med eget sprog og kultur. Dette er en udfordring vi skal tage seriøst. Vi kan ikke blive ved med i anbringelsessager at anbringe allerede udsatte børn langt væk fra den kultur og det sprog de er vokset op med. Vi kan ikke blive ved med at arbejde ud fra, én løsning virker for alle. Vi skal have løsninger som er tilpasset de lokale kulturelle og sproglige forhold, også i forhold til at sikre, at støtteforanstaltningerne tager højde for anvendelsen af modersmål.

Lovgivning er ikke nok

Vi har styrket vores lovgivning på børneområdet, men vi skal erkende, at lovgivning ikke er nok. Der skal følge en koordineret og tværgående organiseret indsat med, som sikrer, at de gode intentioner med lovgivningen virker lokalt.

Vi opfordrer Naalakkersuisut til at indlede en helhedsorienteret indsats for at sikre, at alle børn og familier i Avanersuaq får den støtte og hjælp de har ret til.

Og så ser vi frem til, at høre de andre partiers stillingtagen til vores forslag om en national handlingsplan for børn og unge, som førstebehandles i næste uge. Handlingsplanen bliver et vigtigt led i at sikre, at det offentlige lever op til deres ansvar i forhold til børns rettigheder.

Vi vil gerne takke MIO for klar tale i rejserapporten og vi rækker hånden ud for samarbejde med alle som ønsker at være med til at løfte i fællesskab.

Sara Olsvig
Formand, Inuit Ataqatigiit
Medlem af Inatsisartuts Familie- og sundhedsudvalg