Den 10. oktober 2018 var der spørgetime med Naalakkersuisoq for Sundhed. Selv om vi var flere partier der ønsker at få oplyst hvilke mål sundhedsvæsenet havde og hvilke visioner man havde om sundhedsvæsenet, fik vi ikke oplyst hvilke mål og visioner Naalakkersuisut havde om sundhedsvæsenet.
Det samme gør sig gældende når man dykker ned i koalitionsaftalen. Det er ganske svært af finde noget om sundhedsvæsenet.
Inuit Ataqatigiit er af den opfattelse, at det er de politiske lederes pligt at have mål. Hvilke mål har vi omkring sundhedsvæsenets drift? Hvordan forbedrer vi patienternes stilling ved lægekonsultationer? Hvis Naalakkersuisut kunne pege på hvilke vej vi skal gå, så er det nemmere for os at kunne være med i samarbejdet.
Pressen skrev historie om, at vi havde den største dødelighed på kræftområdet i Norden, ligesom kræftdødeligheden ude i kysten var større end dem der bor i Nuuk. Det kan ikke være rigtigt, at folk der bor ude i kysten, skal have dårlige muligheder for at blive helbredt for deres kræftsygdomme. Jeg mener at vi skal sætte som mål, at der skal være 3 læger i stedet for 2. Når lægenormeringen øges til 3, så er der flere læge der har vagter, flere vi der kan stå for lægekonsultationerne og vi får hermed flere læger vi kunne konsultere. Det er et mål vi skal sætte os.
Naalakkersuisut skal lægge planer om hvordan lægemangelen nedbringes. Der skal gøres en indsats, så læger ikke føler sig ensomme og at de kan have tryggere rammer i deres virke.
Sundsvæsenet mangler midler og der skal lægges en linje om hvordan vi imødekommer dette, så vi kan tage stilling til, om vi skal øge bevillingerne.
Hvis Naalakkersuisut baner vej for en bedre undersøgelse af patienterne, så ved vi hos Inuit Ataqatigiit hvad det er vi skal samarbejde omkring. Det samme gør sig gældende for befolkningen, som kan komme over tvivlen og kan føle at de bliver taget alvorligt, hvilket også sikrer en bedre samarbejde.
Vi ved at folk tager medansvar for deres eget sundhed, for enhver sygdom kan komme som et lyn fra klar himmel. Når man modtager god hjælp fra sundhedsvæsenet for at blive rask, så vil patienterne også have større vilje til selv at gøre en indsats for at blive raske.
Lad os sammen samarbejde for at bane vej for, at flere syge kan blive raske.
Mimi Karlsen, Inuit Ataqatigiit