Lad os gøre en større indsats for vore børn, unge og handicappede som har gode kompetencer 

Lad os forbedre folkeskolen samt børnenes vilkår

Som det er alle bekendt, er der mange unge som ikke fuldfører deres uddannelser og da vi er få i samfundet, har vi brug for alle, idet der inden for kort årrække vil være mange som vil være på alderspension. Derfor skal vi forbedre resultaterne, begyndende fra de små.

Selv om daginstitutioners forberedende indsatser for børn der skal starte i folkeskolen i dag er tilfredsstillende, mener jeg at der er plads til forbedringer og dette vil ske ved god brug af skolens rådgivere.

For nylig opfordrede Børnetalsmanden til en omorganisering i forbindelse med at halvdelen af børn der går på folkeskolen går tabt. For det første skal folkeskoler være behagelige at opholde sig i. Det blev også nævnt, at børnene har mange store problemer i bagagen og derfor får begrænset udbytte af folkeskolens undervisning som følge af forhold i hjemmene som resulterer i, at børnene kun i begrænset omfang koncentrerer sig i skolerne. Derfor anser jeg en mere dybdegående undervisning i psykologi i seminariet. Dette kan ske i tæt samarbejde med behandlingscentre. Det er allerede med i læringsmålene, at ”børn skal lære at sætte ord på deres følelser”. Da vi er ganske få borgere i samfundet, mener jeg at hele samfundet skal stå sammen om at løfte området.

Hvis resultater i folkeskolerne skal forbedres, er det vigtigt at forældrene har forventninger om, at deres børn skal være uddannede når de bliver voksne. Jeg anser det for vigtigt at familier med behov for større omsorg får den nødvendige rådgivning samt at man følger tæt på disse.

Det er meget vigtigt at familieklasser som er etableret i enkelte byer, spredes ud til andre byer, idet man indtil nu har vurderet, at denne klasse er til gavn for elever med særlige behov.

Med hensyn til elever i yderdistrikterne, skal fjernundervisning indføres i fremmedsprog og i matematik. Dette kan ske gennem tæt samarbejde skolerne i mellem, idet bygdeelever som fortsætter deres skolegang i byer, kan have ringere kundskaber i disse.

I dag er det almindeligt, at elever får afgangseksamen fra folkeskolen som 16-årige. Jeg mener at man skal kunne vælge at tage 11. klasse, idet det ikke er alle som har råd til at sende børnene på efterskoleophold, ligesom ikke alle har mulighed for dette. Modenheden blandt vort ungdom er forskelligartet og derfor skal der være flere muligheder.

 

Lad os bruge vores kultur til at give muligheder for vores ungdom og handicappede

Henset til elever der får afgangseksamen fra folkeskolen, bliver yngre skal vi også her i landet give vore unge muligheder inden for håndarbejde og fangst. Dette hense til at de kan være selvforsynende med disse når de bliver voksne.

Vi skal skabe en højskolelignende uddannelsesinstitution der underviser i fremstilling af nationaldragter og nyskabelser for unge med interesse for håndarbejde. Der kan man også give mulighed for ressourcestærke handicappede, idet disse i dag er dem der mangler at blive tilbudt muligheder.

I folkeskolens ældstetrin skal man jobtræning også medtages, idet det vil være til deres fordel at komme i jobtræning, uden at skulle vente det fyldte 18. år.

 

Agathe Steenholdt

Kandidat for Inuit Ataqatigiit