Sara Olsvig: Vi skal være verdens førende fiskerination

Grønland har meget at være stolt over – ikke mindst kan vi være stolte af vort fiskerierhverv. Vi er for eksempel verdensførende producent af koldtvandsrejer. Det skal vi udvide og bygge videre på og skabe vækst til velfærd.

Inuit Ataqatigiit sætter et klart mål. Grønland skal være verdens førende fiskerination. Fiskeriet er vores vigtigste erhverv, det er her vi henter de fleste af vores eksportindtægter, men vi kan blive endnu bedre.

Hvad skal der så til for, at opnå dette? Først og fremmest skal vi forvalte vores fiskeri på den bedst tænkelige måde. Det vil sige bæredygtigt, baseret på den bedste tilgængelige forskning, på viden hos lokale fiskere og fangere samt med politisk stabilitet.

Demokratisering af kvoterne nødvendigt

Vi skal have den bedste fiskerilov. Vi ønsker en lov som sikrer en øget demokratisering af ejerskabet til kvoterne. Havets ressourcer tilhører os alle sammen, og ressourcerne er også vores børns og børnebørns. Derfor skal vi blive enige om et nyt kvotesystem, som både sikrer, at indtægterne fra fiskeriet fordeles retfærdigt og ejerskabet til kvoterne spredes mere demokratisk. Vi vil i Inuit Ataqatigiit gå forrest for at finde de bedste løsninger som alle aktører kan se sig selv i.

Vi skal sikre åbenhed og forudsigelighed. Det er afgørende for at skabe et stærkt erhverv. Skal en virksomhed opbygge den kapacitet der skal til for at udvikle sig til at blive verdensførende, så skal virksomheden kunne opbygge kapital og know-how. Det duer ikke med konkurser på stribe og usikkerhed om grundlaget fra år til år.

Vi skal satse stort på uddannelse

Vi skal satse og opbygge et fakultet på vores universitet som beskæftiger sig med fiskeriøkonomi. Vi skal sikre, at vi har de bedste uddannelser inden for de processer, som er del af fiskeriproduktionen. Vi skal være bedre til at sikre fast indtjening og videreuddannelse af de dygtige arbejdere vi har på havet såvel som på land, som hver dag arbejder hårdt for at klargøre vores fisk til eksport.

Bæredygtighed er også beskyttelse af fiskernes vilkår

Grundlæggende er det, at vi bliver enige om at forvalte vores fiskeri bæredygtigt. Bæredygtighed må ikke være et tabuiseret ord. Bæredygtighed er også til beskyttelse af fiskernes vilkår. Fremtidens fiskere skal også have et stærkt erhverv. Vi skal omfavne bæredygtighed som vores bedste ven, for det er den ven som baner vejen for, at vi får de bedste markeder at sælge vores fisk til. Det er med andre ord det vores kunder vil have.

Formand for Inuit Ataqatigiit

Sara Olsvig