Inuit Ataqatigiit sikrer mere fornuft og social retfærdighed

For lidt over et år siden var Naalakkersuisut sammensat af andre partier. Dengang var der ingen grænser for, hvor hurtigt det skulle gå med at få bygget lufthavne, gennemtrumfet en meget stram alkohollov og igangsætte mindre gennemtænkte reformer uden skelen til den store ulighed i vores land. Vi er glade for at have gennemført tiltag og bidraget til mere lighed og velfærd samfundet. 

Inuit Ataqatigiit har taget ansvar for at sikre en mere fornuftig hastighed og rækkefølge i de store lufthavnsprojekter. Vi er ikke bange for at gå ud og sige åbent, at vi ønsker ro og ordentlighed i dette arbejde. Samtidig har vi set vigtigheden i, at få samlet en pakke af mulige kilder til egenfinansiering, så Naalakkersuisut med denne pakke i hånden kan indgå dialog med mulige investorer til de to af lufthavnene, som vurderes at have en god grad af rentabilitet.  

At den såkaldte “hastelov” er vedtaget betyder ikke, at beslutninger om igangsættelse af lufthavnsbyggerier eller bestemte former for finansiering er vedtaget. Det betyder blot, at de muligheder loven indebærer kommer med i overvejelserne om, hvor vi kan finde egenfinansiering. Vi er glade for, at vi har været med til at sikre dette overblik, så vi kan komme videre. 

Vi vil fra Inuit Ataqatigiit give tre eksempler på vigtige initiativer vi har gennemtrumfet med Naalakkersuisut. 

Vi har sikret en mere fornuftig plan

I de kommende år, når vi kommer til de egentlige beslutninger om lufthavnsbyggerier, maner vi til ro og ordentlighed. Det skal sikres, at de store anlægsprojekter ikke skaber overophedning i samfundet, og det skal sikres, at vi finder de helt rigtige løsninger for infrastrukturen i resten af landet, og skabe bedre sammenhæng.  

Det er rigtigt, at der er forskellige holdninger til tingenes hastighed iblandt koalitionspartierne. Det kan man høre bare ved at lytte til debatterne i Inatsisartutsalen. Og det er ikke underligt. Derfor er vi også glade for, at vi har sikret enighed om en mere fornuftig plan for lufthavnsprojekterne. 

Vi vil kæmpe hårdt for, at der sideløbende med lufthavnsprojekterne sikres erhversmæssige og uddannelsesmæssige tiltag, så vi lokalt kommer til at kunne høste af de øgede muligheder udvidede lufthavne vil bringe med sig. 

Vi fik bremset en overdrevet alkohollov

Vi husker nok at der under forrige koalition blev fremsat forslag om en alkohollov, hvor stramningerne strittede til højre og venstre, og som affødte at for eksempel politiet meldte ud, at man ville være nødt til at have hele loven med under armen for at håndhæve den. Loven lagde op til, at der for eksempel skulle ske ændringer i hvad der måtte skænkes på restaurationer i løbet af aftenen. Man skulle kunne få sig en grønlandsk kaffe indtil et vist tidspunkt, hvorefter den promille skulle lukke.  

Desuden foreslog man, at der skulle bygges egne indgange til alkoholafdelingerne i butikkerne fremfor som det nu er besluttet, blot at pålægge afskærmning af alkoholafdelingerne. 

Det meget stramme forslag til alkohollov trak vi tilbage fra Inatsisartut kort efter vi indtrådte i koalition, netop for at kunne fremlægge et mere moderat og fornuftigt forslag. Vi har sikret, at efter folkemøder og med befolkningens ønsker at der er mere sammenhæng i den vedtagne alkohollov og det er vi stolte af. 

Reformerne er i gang og de er socialt retfærdige

I dag har vi en koalition, som åbent i vores koalitionsaftale erklærer, at vi vil sikre øget lighed gennem reformarbejdet. Det er centralt for Inuit Ataqatigiit. Vi har nu, efter et år i koalition, sikret, at reformerne reelt går i gang og at de er gennemtænkte.  

For eksempel er der indledt en socialreform, som både skaber øget incitament til at arbejde, og samtidig sikrer lav- og mellemindkomstgrupperne bedre forhold. Reformen af boligsikring og børnetilskud træder i kraft 1. januar 2018 og indfører en lineær aftrapningsmodel af de to sociale ydelser, som sikrer det som blandt andre SIK har efterlyst i årevis. Lav- og mellemindkomstgruppernes lønforhold kan nu forhandles uden problemer med, at de sociale ydelser falder så familierne får færre penge mellem hænderne ved egentlige lønstigninger – at vi trækker Grønland i en mere socialt retfærdig retning.

 

Bendt B. Kristiansen

Inuit Ataqatigiit