Finansloven for 2018 med det sociale område og åndeligheden i centrum

Inuit Ataqatigiit er glade for, at vi har været med til og haft indflydelse på en meget vigtig finanslov for samfundet, idet vore ønsker på det sociale-, uddannelsesmæssige-, sundhedsmæssige- samt ikke mindst på det kulturelle og idrætslige område har en stærk fingeraftryk i loven. 

Forhandlinger i forbindelse med finansloven samt fremsættelse af ønsker i samme forbindelse kræver stor indsats fra partierne. Da mange ønsker og tanker skal koordineres, er dette arbejde meget krævende for ikke mindst Naalakkersuisoq for Finanser. Man kan i den røde finanslov for næste år, læse de værdier som sætter mennesket i centrum og som viser kendetegnene for venstrefløjen.  

Vi har bevilget midler til uddannelsesinitiativer i det sociale fagområde, hvor vi bl.a. har bevilget midler til decentral uddannelse af pædagoger, hvor lederuddannelse også er medtaget, ligesom vi har bevilget midler til decentral socialrådgiveruddannelse, hvor også rådgivningsassistenter er medtaget. Ligeledes har vi bevilget midler til uddannelse af psykoterapeuter og supervisorer, hvor der er afsat 7,4 mio. kr. til formålet. 

Ligeledes har vi bevilget midler til markante forbedringer inden for sundhedsområdet, hvor vi har afsat midler til patientrejser, til en afdeling for for tidligt fødte børn, til MANU, til Allorfik i Aasiaat samt til strategiplan for tuberkulose. Vi har til området tilført ekstra 23 mio. kr.  

Der tilføres midler til reform af boligsikring samt børnetilskud, ligesom der tilføres midler til førtidspensionsområdet, hvor ægtefællens/samleverens indkomst ikke vil få betydning for førtidspensionister uden arbejdsevne, hvor de modtager grundbeløbet, hvor vi til handicappede personer og sundhedsområdet i alt har ansøgt og sikret 25 mio. kr. 

Vi vil særligt bemærke at vore ønsker om nybyggeri til erstatning for stærkt forfaldne skoler i Kangaatsiaq, Alluitsup Paa samt Qassiarsuk er medtaget i finansloven. 

Ikke mindst har vi for at bevare vores åndelige og kulturelle styrke i samfundet, har vi haft ekstraordinære og betydelige ønsker om at afsætte midler til udvikling af kultur og idræt og har bevilget midler til netop disse formål. Vi har øget bevillingerne til Nationalteatret samt til andre skuespillere/teatre. Vi har bevilget midler til forfatterne samt afsat midler til filmværksted, ligesom idrætsforeningerne har fået mulighed for at søge til dækning af rejseudgifter til bands i forbindelse med indsamlinger. Der er bevilget 6,5 mio. kr. til kulturelle og kunstinitiativer. 

Inuit Ataqatigiit har ligeledes sikret at vore landshold kan modtage støtte til deres rejser. 

Generelt set har finansloven for 2018 sat samfundets ressource, nemlig mennesket i centrum.  Her har vi sat betydelige fingeraftryk på sociale indsatser samt styrkelse af åndeligheden i samfundet.

 

Bendt B. Kristiansen

Inuit Ataqatigiit