EU i forandring kræver styrket grønlandsk indsats

Med briternes exit fra EU vil Grønlands relationer til Storbritannien også svækkes, med mindre vi aktivt gør en indsats for at varetage Grønlands interesser. Derfor opfordrer Inuit Ataqatigiit til at Grønlands Repræsentationen i Bruxelles styrkes de kommende år.  

Inuit Ataqatigiit er glade for redegørelsen til Inatsisartut om EU, som er udarbejdet på baggrund af Inuit Ataqatigiits ændringsforslag. Det giver Inatsisartut et bedre overblik over hvordan vi kan øge samarbejdet med EU.  

EU er en af Grønlands vigtigste udenrigspolitiske samarbejdspartnere. Dette understreges af Partnerskabsaftalen, det såkaldte Grønlandsinstrument, og Fiskeripartnerskabsaftalen som er af stor økonomisk betydning for samfundsøkonomien.  

Formand for Inatsisartut’s Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske udvalg Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit udtaler således: “I de kommende år skal en række aftaler af væsentlig økonomisk betydning genforhandles med EU. Brexit skaber økonomisk og politisk usikkerhed. Der er behov for at vi øger vores tilstedeværelse og skruer op for vores engagement i Bruxelles, hvis vi vil sikre optimal gavn for Grønland.” 

Vi skal se på fælles interesser mellem EU og Grønland ved genforhandling af Grønlandsinstrumentet i 2020. Her er det oplagt at styrke forskning i klimaforandring, vores folkeskole og samarbejde med EU om etablering af en arktisk forskningshub i Grønland, så Grønland kan blive centrum for forskning i Arktis.  

Samarbejde med EU kunne også være en styrket investeringsindsats fra EUs side, f.eks. via den Europæiske Investeringsbank, som senest har investeret i Hudson Resources i Qeqqata Kommunea.  

I den forbindelse udtaler Aaja Chemnitz Larsen: “Vi skal sikre vores toldfri adgang til EUs markeder ikke udhules som OLT land og Brexit ikke forringer vores aftaler med EU og Storbritannien. Herudover bør vi forøge samarbejdet til gavn for parterne. Dette er en investering, som allerede skal igangsættes nu, så vi i højere grad kommer på forkant med EUs planer for fremtiden frem for at være på bagkant.” 

Inatsisartut behandler redegørelse om Grønlands muligheder for et øget samarbejde med EU og fora tilknyttet EU onsdag den 15. november.

 

Kontakt Inatsisartut medlem, Aaja Chemnitz Larsen