Èn verden – forskellige måder at se den på

Uge 41, Handicapuge – Autisme

 

Vi lever i én verden, men der er mange forskellige øjne på, og derfor mange forskellige holdninger. Nogen gange kunne vi bare betragte verden uden forudindtagede holdninger, og se den som den er.

 

Dette er netop det som jeg oplever via min søn, som har en mild form for autisme, asberger syndrom. Han betragter netop verden som han ser den uden forudindtagede holdninger. Jeg forundres altid over, at han ser alt det der sker verden over, og også ting som vi andre ikke umiddelbart lægger mærke til.

 

For nogen gange må vi betragte verden uden på forhånd at tage stilling, og heri har vi behov for at se på de mennesker som vi overser på grund af, at de er anderledes.

 

Hvilke nyheder skal vi kigge på?

Her vil jeg endnu engang tage udgangspunkt i min søn. Der var engang hvor han var godt i gang med en videofilm, og jeg sagde til ham at han skulle tage en pause så jeg kunne se Qanorooq. Så sagde han lettere fornærmet: ”Endnu engang skal vi se bombninger, endnu engang skal vi se myrderier”.

 

Og jeg tænkte: Ja, skal vi kun se på verdens dårlige nyheder? Findes der ikke andre slags nyheder? Senere da jeg læste i én af Louise Hay’s bøger, stødte jeg på det samme spørgsmål: Vi skal være påpasselige med, hvad vi fylder vore hjerner med. Hvis vi kun fylder den med dårlige ting, vil det selvfølgelig påvirke vores liv negativt.

 

Lad os i denne handicapuge minde os selv om, at verden kan betragtes på mange forskellige måder, og at de handicappede på trods af forskelle i færdigheder er lige værdifulde. Lad os huske på, at de handicappede uanset type af handicap, har deres egen måde at se verden på, som endda nogen gange er en renere version end vores.

 

 

De har færdigheder som de gerne vil bruge

Og, ikke så få autister og personer med asberger syndrom får specielle egenskaber fordi de har evnen til at fokusere på et interesseområde. Min søn elsker at læse, og når han bliver interesseret i et bestemt emne, læser han sig igennem stoffet og får en enorm viden om mange ting. Vi forundres tit over hans viden, og hvor kunne vi have brug for hans viden.

 

 

Hvem skal tilpasse sig?

På trods af hans enorme viden bruger vi den ikke til gavn for andre, fordi vi ikke er tilpasset hans verden. Og fordi vi kræver af dem, at de skal tilpasse sig flertallet i samfundet, får vi ikke gavn af deres evner.

 

Men vi er dog ikke helt bagud! For samfundet er i gang med at tilpasse sig, specielt på de fysiske rammer. Butikkerne har etableret ramper, således at kørestolsbrugere kan komme derind. Men det er ikke tilstrækkelige fremskridt.

 

Lad os tilpasse os – også i forhold til de som har anderledes færdigheder

Som samfundet er indrettet i dag, er der ikke tilstrækkeligt med plads til de handicappede. I stedet for at kræve at de tilpasser sig flertallet, burde vi i lyset af at vi mangler mere og mere personale, prøve om ikke vi kan tilpasse os deres verden.

 

I dag kunne vi alle starte med dette: Lad os droppe blufærdigheden og invitere mennesker som er anderledes og måske har en anderledes adfærd til at deltage, snakke med dem og arbejde sammen med dem.

 

Vi kunne alle, dem og os, få så meget ud af det, hvis vi fjernede blufærdighedens mur: Lad os åbne os for de, som har anderledes færdigheder og tilpasse os til dem.

 

 

 

Kelly Berthelsen

Inuit Ataqatigiit