Inuit Ataqatigiit lancerer forsvarspolitisk udspil

I mandags lancerede Aaja Chemnitz Larsen Inuit Ataqatigiits forsvarspolitiske udspil på et pressemøde i Nuuk. I alt blev 10 mål for et sikkert Arktis præsenteret. Timingen for lanceringen skal ses i lyset af, at regeringen i Danmark om få uger præsenterer deres udspil til et nyt forsvarsforlig i Folketinget. I den forbindelse understregede Aaja Chemnitz Larsen på dagens pressemøde vigtigheden af, at Grønland selv har en klar holdning til Forsvaret og byder ind med konkrete ønsker til et kommende forsvarsforlig.

”Grønland har brug for en klar stemme i forhold til det kommende forsvarsforlig. Vi ønsker fra Inuit Ataqatigiit, at der er langt flere grønlændere i Forsvaret og det forudsætter etablering af en forsvarsuddannelse i Grønland. Vi mener at der i højere grad bør være fokus på et stærkere beredskab og forebyggelse af ulykker, da målet er et mere sikkert Grønland” siger folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen om det nye udspil.

Inuit Ataqatigiits forsvarspolitiske udspil er en helhedsorienteret plan for, hvordan partiet gerne ser forsvarets opgaveløsning i Grønland styrket de kommende år. Initiativet til udspillet er taget af Inuit Ataqatigiit i Folketinget, men udgør det samlede partis udspil på området. I dagens præsentation af udspillet lagde Aaja Chemnitz Larsen særligt vægt på ønsket om et mere lokalt forankret forsvar i Grønland. Helt konkret er et af målene i udspillet, at flere fra Grønland bliver uddannet og får et job i forsvaret, og at der oprettes en civil forsvarsuddannelse i Grønland, hvor lokale erfaringer og kompetencer kan komme i spil og styrke forsvaret i Grønland.

Om anbefalingerne om et mere lokalt forankret forsvar siger Aaja Chemnitz Larsen: ”Forsvaret skal integreres meget mere i det grønlandske samfund. Derfor skal vi etablere en frivillig, civil forsvarsuddannelse, da Forsvaret vil nyde gode gavn af at få flere grønlændere og unge vil have gavn af at tilegne sig kompetencer i Forsvaret. ”

Folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen mødtes i august måned med forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) til en snak om det kommende forlig. I oktober har de to planlagt et opfølgende møde. Aaja Chemnitz Larsen har ligeledes prioriteret at præsentere Inuit Ataqatigiits forsvarspolitiske mål for forsvarsordførerne i Folketinget, da de sidder med i forligskredsen der skal træffe beslutning om et nyt forlig.

Læs forsvarsudspillet her: IA-Folketinget