Vi skal skabe et stabilt fiskeri

Fra Inuit Ataqatigiits side betragter vi ujævne indhandlingsmuligheder som værende en stor barriere ift. at skabe stabile indtægtsmuligheder, hvorfor vi i den nye kommune straks vil gå i gang med at arbejde for skabelsen af stabile fiskeri- og beskæftigelsesmuligheder.

Med skabelsen af Qaasuitsoq Kommune syd med Kangaatsiaq, Aasiaat, Qeqertarsuaq samt Qasigiannguit i centrum, skal vi fra Inuit Ataqatigiits kandidater anmode Inatsisartut til at medvirke til, at fiskeriet udfra konkrete og bæredygtige grundlag bliver omorganiseret således, at der kan skabes stabile og værdiskabende fiskerimuligheder i byer og bygder.

Vi ved udmærket, at ustabile fiskeri- og indhandlingsmuligheder, på forskellige måder resulterer i ustabilitet.

F.eks.: Begrænsninger i fiskerianlæggenes indhandlingskapacitet, behov for skabelsen af bedre indhandlingsmuligheder, stabilitet ift. kvotetildelinger som giver et jævnt fiskeri, at vejr og vindforhold har stor betydning for mindre både og joller, investering i nye og tidssvarende fiskefartøjer, at gældende love og bekendtgørelser skal bearbejdes i god tid og at der ikke skabes ændrede kvotetildelinger blot fordi der etableres et nyt Naalakkersuisut.

Disse ustabile forhold er til gene for fiskerne, lønarbejderne samt deres familier – ustabile forhold som år efter år gentager sig.

Sådanne ujævne forhold er medvirkende årsag til, at kommunerne ofte ikke kan regne med stabile skatteindtægter, der kan falde drastisk, hvilket også betyder, at fiskernes og lønarbejdernes interesse og iver, ofte falder og skaber ustabile tilstande.

Vi er fra Inuit Ataqatigiits side ikke i tvivl om, at sådanne produktionsforhold, også skaber bekymring, således at lysten til at finansiere udebliver.

Disse forhold skal om muligt gerne overvindes i vores nye kommune, hvorfor vi fra Inuit Ataqatigiit er parate til intensivt at arbejde for, at der skabes stabile muligheder hurtigst muligt.

Vi finder det vigtigt, at der fra centralt hold udarbejdes lovgrundlag, som alle partier kan stå inde for.

 

 

 

På vegne af kandidaterne fra Inuit Ataqatigiit i Qaasuitsoq Syd.

Hans Aronsen