Her i vores land skal vi være mere opmærksomme på menneskerettighederne, inklusive bygdebørnenes rettigheder

I dag er det FN’s internationale dag for menneskerettighederne.

I år har Institut for Menneskerettigheder og Grønlands Råd for Menneskerettigheder udgivet den anden rapport der omhandler arbejdet med menneskerettigheder i vort land, hvor man på specifikke områder har gør en status.

I denne rapport kan man konstatere, at der er en større fokus på børns rettigheder. Man inkluderede FN’s børnerettigheder hvor der blev sat en fokus på børns ret til at blive rådgivet, støttet samt ret til at kunne klage.

Man anbefalede blandt andet at Grønlands regering samt de grønlandske kommuner skal opkvalificere indsatsen mod børn og unge der har været udsat for  fysisk og psykisk vold samt misbrug.

Ligeledes anbefalede man, at Naalakkersuisut og kommunerne igangsætter indsatser mod fattigdom samt at der igangsættes indsatser over for udsatte børnefamilier, inklusive de forældre der har behov for støtte i deres roller som forældre.

I novembermåned udsendte MIO en pressemeddelelse, hvor Børneombudsmanden kommer med en udmelding om, at rapporten over for FN var blevet forskønnet. Denne udmelding skal tages alvorligt og være genstand for en uddybende debat.

Netop i denne periode skete der en ændring af koalitionen og det som man blandt andet kunne konstatere var, at den nye koalition igangsatte nye initiativer, som har til formål at løfte socialområdet ved oprettelse af socialstyrelse og ved siden af disse initiativer afsatte man også flere midler til Børneombudsmandens virke.

Disse initiativer giver anledning til optimisme i forbindelse med det videre arbejde med at løfte børnerettighederne. I forbindelse med indsatsen for at forbedre børnenes rettigheder, er det påtrængende nødvendigt at arbejde for at give bygdebørnene mere lige livsvilkår. I forbindelse med kommunesammenlægningen i den forgangne periode er bygdebørnene gået i glemmebogen og de politiske initiativer over for børn, retter sig i alt for høj grad mod børn i byerne. Jeg både håber og er fortrøstningsfuld over, at den nye koalition i tæt samarbejde med kommunerne vil forbedre børns menneskerettigheder også for bygdebørn.

 

Ane Hansen, Inuit Ataqatigiit