Fiskere og fangere – stort tillykke

I dag oplever i igen jeres mærkedag, vi vil benytte dagen for at se på det forgangne år, hvor vi som det første kan bemærke at der har været en vigtig udvikling på grej og udstyr, som har haft stor forbedringer på erhvervet.

I vil i det næste år til jeres næste mærkedag utvivlsom opleve mange ting, hvor vi kan være sikre på, at mange med stolthed vil have fanget isbjørne eller rensdyr. At i fiskere har oplevet opgangsperiode er også helt sikkert, idet det helt er sikkert at i med jeres joller har landsat mange fangster. Disse skyldes seriøse og ambitiøse erhvervsfolk. Vi kan helt sikkert blive enige om enige om, at gode resultater fra driften giver stolthed og styrke hos familien. Inuit Ataqatigiit deler glæden over jeres resultater med jer i dag og er taknemmelige.

Vi anser selvfølgelig ikke at alting er gået godt, lad alle vide at vi politisk hver dag arbejder for at forbedre forholdene i fiskeriet samt i fangerlivet. Fiskeriet stopper ved opfiskning af kvoter og dette medfører nedgang i erhvervets lønsomhed, hvilket som bekendt rammer samfundet negativt.

Solidaritet er en god ting, samarbejde og vores enhed som folk er kræfter som vi har brug for. Fiskeriet er landets vigtigste erhverv, og fangst er vores kulturelle arv, som vi siden tidernes morgen har stået sammen om.

Viden fra 2001 fra New Foundland som vi kan tænke over

I 1994 blev torsken udryddet ved fiskebankerne. Dette var tæt på at medføre kollaps på fiskernes økonomi. Så kom ændringerne, for man fandt ud af, at fisken gennem tiderne var blevet eksporteret til dumpingpriser.

Så søsatte man initiativer: Man har øget fiskemenuen i restaurenter, hjem m.v. Og det skete virkeligt! Selv om der ikke var samme antal fiskere som før, og selv om man kun fik 1/20 i fangst, så fik fiskerne 8 gange så meget indtjening ved at de kunne afsætte deres fangster direkte til restauranterne.

Vi er en del af den globale verden

Som følge af indførelsen af selvstyret har er vort land blevet medlem af store internationale organisationer, og samarbejder med i mange udvalg der arbejder med natur og dyr. Man skal med fokus på hele det grønlandske samfund og med omtanke samt ved at sætte kulturen højt samarbejde med disse.

Her under jeres mærkedag tænker vi på jeres brødre der er gået bort, som er omkommet eller som er blevet ramt af ulykker og vil gerne udtrykke taknemmelighed over for dem og deres familier.

Tillykke til jer ærede fiskere og fangere

 

Hans Aronsen

Inuit Ataqatigiit