Klima: Grønland skal være med


Inuit Ataqatigiit har fået mange gode mål med i den nye koalitionsaftale. Vi er sikre på, at vi i fællesskab får taget mange og store skridt for at nå vores mål i de kommende to år.

En af de ting vi har ønsket at få med er, at Grønland i højere grad skal deltage i den internationale kamp mod klimaændringer. I den nye koalitionsaftale har vi sikret klare mål om, at Grønland får sine egne nationale klimamål. Derudover er det aftalt, at muligheden for at Grønland tilslutter sig Parisaftalen om bekæmpelse af klimaændringer undersøges.

Parisaftalen er en af de internationale aftaler som flest lande har tilsluttet sig. Fra aftalen var på plads har rekordmange lande tilsluttet sig i rekord fart. Og der bliver lagt mærke til de få lande som endnu ikke har tilsluttet sig.

Vores arktiske ansvar
Som et land i Arktis er det vigtigt, at Grønland deltager i bekæmpelsen af klimaforandringerne. Når verden beskæftiger sig med klimaforandringer er det vores indlandsis som bruges som eksempel og vores land som vises i medierne.

Parisaftalen er en aftale som baserer sig på frivillighed og på, at lande sætter sig selv klare klimamål. Inuit Ataqatigiit tror på, at Grønland kan gøre mere end vi gør i dag. Vi tror på, at klare klimamål ikke kun vil være godt for vores position i verden, men også for vores borgere i form af besparelser på for eksempel varmepriser, brug af brændstoffer og sikring af gode og klimavenlige boliger.

Grønland skal deltage i bekæmpelsen af klimaforandringer og fremlægge en klar politik på området. Ikke mindst skal vi grundigt og positivt forholde os til Parisaftalen. Derfor mener vi det er vigtigt, at vi afdækker hvad det vil betyde for Grønland, at vi tilslutter os Parisaftalen.

Inuit Ataqatigiit er glade for, at der er klare formuleringer og mål om klima i koalitionsaftalen.

Vi ser frem til at arbejde videre med dette og med alle de andre gode mål i koalitionsaftalen.

Sara Olsvig

Formand, Inuit Ataqatigiit