Underbetalte kinesere eller velbetalte hjemmehørende?

Vi har brug for enhver arbejdsduelig person her i vort land. Vort land har brug for at flest mulige hænder skal beskæftiges. Flere og flere af samfundets borgere skal forsøges, og mange af dem der skal løfte forsørgerpligten er flyttet til Danmark, hvorved at færre af os skal løfte forsørgerbyrden.

En virksomhed skal selv bestemme hvordan denne vil fremskaffe sine medarbejdere. Hvis det er en produktionsvirksomhed, skal denne fremskaffe midler til aflønning af sine medarbejdere gennem forædling af produkter i høj kvalitet, og kan foretage initiativer der sigter på, at medarbejdere tilbydes gode arbejdsvilkår. Alle vil have svært ved at skulle forlade en virksomhed, der tilbyder gode forhold til sine medarbejdere.

Royal Greenland, som sælger vore fisk til udlandet med god overskud, meddelte at de manglede arbejdskraft. Det er forståeligt. For at opretholde kvaliteten af vore eksportprodukter har de brug for gode medarbejdere. Nu ønsker virksomheden at importere 30 arbejdere fra Kina, fordi de siger at arbejdskraften her i landet er ustabil.

Det kan ikke være billigt at skulle importere 30 arbejdere fra Kina, have bolig til dem og aflønne dem.

I byerne Qasigiannguit og Maniitsoq kommer vi til at leve sammen med kinesere og det bliver spændende.

Dog ønsker jeg at spørge Royal Greenland om man har forsøgt alt for at øge medarbejderes stabilitet?

Hvad gør man for at undgå at bare hjemsende medarbejdere når der ingen råvarer er? Tilbyder man disse kurser for at øge deres kompetencer, som kan få dem til at stige i grader inden for virksomheden?

Virksomheder kan tage forskellige initiativer for kan være med til at øge medarbejdernes kompetencer for at sikre at have gode stabile medarbejdere. Kurser, efteruddannelser og man kan anskaffe hjælpematerialer som giver medarbejderne bedre arbejdsvilkår. Har Royal Greenland i tilstrækkelig grad sikret sig sådanne initiativer? Har givet højere løn for at kunne have et stabilt arbejdskraft?

Hele samfundet må i fællesskab gå i tænkeboksen for at finde ud af, hvordan vi sikrer os at have stabil arbejdskraft. Hvis vi kunne tilbyde bolig for vore medborgere der er udvandret til Danmark, kunne vi så ikke ansætte dem i stedet for folk fra Kina?

Før i tiden, mens vi var under uddannelse, arbejdede vi i fiskefabrikker under højsæsonen. Vi får en masse erfaring fra vores arbejde og anser os selv som at være til gavn for samfundet. Nu om stunder beholder uddannelsessøgende deres uddannelsesstøtte under sommerferien. Måske kunne de ellers arbejde i fiskefabrikkerne, såfremt disse ikke fik uddannelsesstøtte under ferien?

Før vi tilbyder kineserne de få stillinger vi har, så lad os afprøve alt hvad vi kan gøre først. Lad os arbejde for, at alle arbejdsduelige også kan få arbejde ved at forbedre deres muligheder, ved at forbedre deres aflønning, ved at forbedre deres boliger o.l. Lad os til enhver tid prioritere at enhver arbejdsduelig person føler sig værd, føler at vedkommende bliver behandlet ordentligt samt at vedkommende føler sig godt aflønnet.

 

Mimi Karlsen

Inuit Ataqatigiit