Man skubber ikke syge mennesker væk, man hjælper dem

I stedet for at teste elever på uddannelsesstederne, bør vi hjælpe folk frem for at straffe dem og især ønsker vi at hjælpe dem med behandling.

I forbindelse med Inatsisartuts efterårssamling fremførte Naalakkersuisoq for Kultur og Uddannelse et forslag der fastsætter lovgivningsmæssigt hjemmel til at de uddannelsessøgende kan undersøges for brug af euforiserende stoffer.

Selv om vi er enige i, at man benytter alle tilgængelige midler for at bekæmpe brug af euforiserende stoffer, kan vi ikke acceptere de midler der tages i brug i denne sag. Pisk skal erstattes af hjælpsomhed. Vi er imod lovforslaget.

For nogle af de potentielle brugere af euforiserende stoffer, kan sagtens være dem der for spændingens skyld eksperimenterer, men nogle af disse kan falde i misbrug. Ligeledes er det kendt at nogle af psykisk syge forsøger at selvmedicinerer sig med euforiserende stoffer.

Derfor mener vi at det ikke er acceptabelt adfærd at fratage uddannelsessøgende der ønsker spænding i tilværelsen eller som er syge eller brugere af euforiserende stoffer, bliver frataget deres muligheder for fremskridt. For vi anser alle mennesker som værdifulde mennesker, uanset de måtte være syge eller raske mennesker. Ikke mindst skal de afhjælpes hvis de er syge; de skal ikke skubbes væk. Vi vil hellere arbejde for at lette folks levevilkår frem for at piske dem.

Vi anser de bestemmelser man fremføre i lovforslaget som en direkte misforståelse af misbrugernes adfærd. Her henleder vi opmærksomheden på § 10, stk. 3 samt § 11, stk. 2.

I medfør af § 10, stk. 3 skal en bruger af euforiserende stoffer tildeles en advarsel. Endvidere skal uddannelsessøgende der nægter en anmodning om foretagelse af testning tillægges retsvirkning som en positiv test.

Disse bestemmelser anser vi som en straffeekspedition for unge der ønsker at eksperimentere samt for folk med misbrugssygdomme. Her ønsker man at straffe en syg person, frem for at hjælpe vedkommende.

Misbrug af euforiserende stoffer anses som en sygdom og dette dokumenteres ved følgende:

Hos National Center on Addiction and Substance Abuse’ – USA’s center for misbrug – hjemmeside forklares misbrugssygdommen med blandt andet:

“Afhængighed af stoffer anses af de fleste lægelige organisationer og af American Medical Associastion samt American Society of Addiction som en sygdom.

Ligesom diabetes, kræft og hjertesygdomme, er afhængighed forårsaget af en kombination af adfærdsmæssige, miljømæssige og biologiske faktorer. Genetiske risici faktorer tegner sig for omkring halvdelen af sandsynligheden for, at en person vil udvikle afhængighed.“

Det vil sige at en afhængighed ikke skal forstås som dårlig opførsel som kan kureres med straf eller ved at skræmme folk. I de fleste tilfælde skyldes misbrug genetiske faktorer og blandt andet er tegn på at man lever under dårlige forhold eller som et tegn på, en syg persons forsøg på selvmedicinering.

Derfor ønsker Inuit Ataqatigiit at hjælpe folk frem for at straffe dem og især ønsker vi at hjælpe dem med behandling.

 

På vegne af Inuit Ataqatigiit

Kelly Berthelsen